Forma-1

Daniel Ricciardo: Nyomom tovább, a legjobb akarok lenni

daniel ricciardo (daniel ricciardo, )
daniel ricciardo (daniel ricciardo, )

A Red Bull Duna-parti rendezvényén – szűk három hónnappal a Magyar Nagydíj előtt – a Forma-1-es istálló ausztrál versenyzője is szerepet kap. Az esemény legmagasabban jegyzett aktív pilótája interjút adott a Sport24-nek.

Daniel Ricciardónak és David Coulthardnak jutott az a hálás szerep, hogy több tízezer ember előtt Forma-1-es autóval körözzön a Duna partján május 1-jén, kora délután. Az Infinity Red Bull Racing Team kötelékébe tartozó ausztrál pilóta exkluzív villáminterjút adott a Sport24-nek (így tett a skót David Coulthard is, azt a beszélgetést később közöljük), amelyben elmondta, az, hogy jelenleg az egyik legsikeresebb istálló tagja, az elhivatottságának és a kőkemény munkának köszönhető.


Daniel Ricciardo iszonyatosan elszánt
Fotó: Berecz Valter/Hír24

Ricciardo rögtön az első idei Forma-1-es futamon dobogón végzett, más kérdés, hogy később elvették a hazai pályán szerzett második helyét a FIA döntéshozói. Malajziában egy rossz kerékcsere következtében esett vissza, legutóbb Kínában viszont negyedik helyen zárt, a négyszeres világbajnok csapattárs, Sebastian Vettel előtt. A német pilóta is megerősítette, Daniel kihozza a maximumot a Red Bullból, ellentétben vele.

– Egész jól alakulnak a dolgok eddig, ez tény – mondta Daniel Ricciardo a csütörtök délelőtti beszélgetésünkön. – Az első pár futam kifejezetten jól sikerült számomra, próbáltam jobb lenni, mint ő, bár az utolsó futamon már nagyon közel voltunk egymáshoz. De nemcsak Sebbel kell összehasonlítani a teljesítményemet, magammal szemben is vannak elvárások, és örülnöm kell annak, ahogyan kezdődött a szezon. Nyomnom kell tovább, amit elkezdtem.

Meglepetés számodra, hogy ennyire jó vagy?

Őszintén szólva annyira nem, nagyon hiszek magamban. Az utóbbi években sokat fejlődtem. Amikor a Red Bull szerződtetett, hittem benne, ez nagyon jó döntés volt a részükről, ráadásul nekem megfelelő időpont volt ahhoz, hogy továbblépjek, és éreztem, hogy meg tudom oldani a feladatot. Most, hogy tart a szezon és jól megy, nagyszerű érzés, hogy tényleg meg tudom csinálni.

Érzed magadon a felelősséget?

Mindig van felelősség a munkánk során, persze, de leginkább magamra nézve érzem ezt. Keményen dolgozom, aminek megvan az oka, megfelelően étkezem, diétázom, aminek megvan az oka: én akarok lenni a legjobb. A csapat számára pontokat kell termelnem, de az első és legfontosabb mindig saját magam leszek.

A weboldaladon kiemelten hangsúlyoztad, hogy Nyugat-Ausztráliából te vagy az első pilóta a Forma-1-ben. Miért tartottad fontosnak ezt kiemelni?

Igazából nincs különösebb oka ennek. Igaz, mi nyugaton egy kicsit el vagyunk magunkban, Kelet-Ausztráliában Sydney, Melbourne és Brisbane egy nagyobb közösséget jelent. Semmiképp sem akarom magamat egy szűkebb kasztba sorolni. Mindenesetre a vad nyugaton nőttem fel.


Fő a pozitív gondolkodás
Fotó: Berecz Valter/Hír24

Állandóan mosolyogsz és vidám vagy. Örökölted ezt az életfelfogást?

Igen, azt hiszem. Nagyszerű családban nőttem fel, mindig pozitívan gondolkodtunk, és az élet szép oldalára figyeltünk. Mindig hálásak voltunk a sorsnak, nem azt néztük, mi, miért történik velünk. Szerencsére a környezetemben ma is ilyen emberek vannak, a barátaim is hasonlóan gondolkodnak. Fiatalon nem gondoltam bele a dolgok mélységébe, de ma már nagyon hálás vagyok a szüleimnek.

El tudod képzelni, hogy olyasmi történik a pályán, ami miatt kiül az arcodra a szomorúság?

Minden bizonnyal ez előfordulhat. Nem szeretek veszteni. Ami Melbourne után vagy Malajziában történt, az nem volt túl örömteli. De szerencsés vagyok, mert gyorsan túlteszem magam a nehézségeken, és azt gondolom, minden negatív történésből lehet pozitív következtetéseket levonni.

Szerencsés embernek tartod magad egyébként is? Vagy amit elértél, kizárólag a munkának köszönhető?

Azt hiszem, keményen megdolgoztam azért, hogy itt lehetek, nem adták a kezembe a lehetőséget csak úgy. A Red Bull ösztöndíja hatalmas esély volt számomra, de nem kaphattam volna meg, ha semmit nem tettem volna érte. Természetesen az életben elkél néha a szerencse: akár egy üzlet során is fontos, hogy az ember jókor legyen jó helyen.

A Red Bullnál honfitársad, Mark Webbert váltottad. Szoktatok beszélni?

Igen, Mark küldött pár üzenetet a legutóbbi futam után is. Gratulált, és örömét fejezte ki, hogy a Forma-1-ben láthat, nem kívánt mást, csak azt, tartsak ki, nyomjam tovább. Jól esik, hogy figyel rám, és örül, hogy egy ausztrál vette át a helyét, aki továbbviszi azt, amit ő elkezdett.

S egyébként, milyen a kapcsolatod a Forma-1 jelenlegi pilótáival? Ki a legjobb fickó?

Mindannyiukat nagyon tisztelem, néhányukkal baráti a kapcsolatom, de vannak olyanok, akik tartózkodóak, csendesek, nem kell mondanom, Kimi például ilyen. Lewis vagy épp Seb nagyon közlékeny, jó fejek. Monacóban lakom, olykor összefutunk, akár ha lemegyek bringázni vagy ha sétálok egy kört. A versenyeken keményen harcoltunk, egyébként meg jókat dumálunk. „Cool” az egész.

Mi az az újságírói kérdés, amit a legjobban utálsz?

Meg kell tanulnom megérteni, hogy minden egyes újságíró adott esetben ugyanarra kíváncsi. Ez természetes, és nem mondanám, hogy utálom ezt a helyzetet. Sőt, megértem, valakinek ez a munkája. Próbállak benneteket úgy kiszolgálni, ahogy tőlem telik, remélem, ez így is van.

(Megsúgjuk: így!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik