Forma-1

Őrült szabály, kórházba került az F1-pilóta

Jean-Éric Vergne (jean-eric vergne, )
Jean-Éric Vergne (jean-eric vergne, )

Jean-Éric Vergne még az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után gyengült le, mivel túl sok súlyt veszített. Azóta már jobban van, Malajziában és Bahreinben is versenyzett.

A Forma-1-ben érvénybe lépő új szabályok szerint 2014-ben az autó és pilóta minimum összsúlya 692 kilogramm kell hogy legyen. Sokan felemelték a hangjukat az idény kezdete előtt, hogy ez az aprótermetű, ezáltal könnyebb versenyzőknek kedvez, míg a testesebb riválisoknak sok figyelmet kell majd fordítaniuk a fogyasztásra.

A súlyhatár azonban életben maradt, ám nem kellett sokat várni az első ezzel kapcsolatos ijesztő történetre. Jean-Éric Vergne, a Toro Rosso francia versenyzője mesélte el a napokban, hogy a szezon elején olyan sok súlyt veszített, hogy az idénnyíitó Ausztrál Nagydíj után kórházban kötött ki.

„Diétáztam a téli szünetben, de van az a pont, ami után test nem bír többet leadni. Ausztrália és Malajzia között kórházban voltam, mert veszítettem némi folyadékot. Sőt, igazából mindenből leadtam egy kicsit, ettől pedig nagyon gyenge voltam” – idézi Vergne nyilatkozatát az angol Daily Mail.


Fotó: Europress Fotóügynökség

„Egy baromság ez az egész. A kisebb pilóták a mostani szabály mellett vannak és még nem találtunk ki semmilyen megoldást. Pedig a forma-1-es autókat vezetni így is nagyon nagy kihívás, ha még arra is köteleznek minket, hogy fogyjunk, az nem tesz jót nekünk” – mondta Vergne, akinek a közel 183 centiméteres magasságához mindössze 67 kilogrammos testsúly párosult, amikor legyengült. Azóta már visszaszedett magára pár kilót.

Az eset természetesen megosztotta a száguldó cirkusz mezőnyét, többen igazat adtak Vergne-nek, míg mások szerint a francia vitte túlzásba a dolgokat.

„Nem hiszem, hogy azért, mert valaki diétázik, kórházba kellene kerülnie” – mondta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt az Autsoportnak.

A csapatok egyébként abban megegyeztek, hogy a következő, vagyis a 2015-ös évre közel tíz kilogrammal felemelik az összsúly alsó határát, amely így 701 kg lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik