Forma-1

Schumacher nagy lépést tett a felépülés felé

Michael Schumacher pénteken először reagált a külvilágra. Az orvosok szerint ez nagyon biztató jel.

Pénteken biztató híreket kaptunk Schumacherről, hiszen a Bild és a BBC is arról írt, hogy komoly, pozitív változás állt be a hétszeres világbajnok állapotában, hiszen pár pillanatra magához tért.

A német pilóta december 29-én szenvedett síbalesetet, azóta mesterséges kómában tartják. A felébresztését már hetekkel ezelőtt megkezdték, de eddig nem reagált a szervezete a gyógyszermegvonásra.

A Bild úgy tudja, Schumacher már napok óta jobban van, és a hangokra is reagál, így tényleg bizakodni lehet a felépülésében.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Joachim Rother, a hamburgi kórház neurológiai osztályának professzora a lapnak elmagyarázta, hogyan is kell értelmezni ezeket a híreket.

“Ha egy kómában fekvő beteg felébred, és reagál a hangokra, az egy nagyon nagy lépés. Azt jelenti, hogy az érzékszervei épek és jól működnek. A reakció mindig a biztos tudat jele.”

“Először a beteg azt kérdezi majd: Hol vagyok? Mi történik? Nehéz lesz feldolgozni a történteket, főleg úgy, ha nem is érti meg elsőre teljesen a szavakat. Vélhetően nem is tudja majd magát kifejezni rendesen. Nehezíti majd a helyzetet, hogy minden bizonnyal nem veszi majd észre először a saját hibáit, nem emlékszik a megszokott dolgaira” – mondja Günter Seidel professzor.

“Az ébredés után a szív- és érrendszer általában jól működik. különösen nyugalmi helyzetben. Olyankor lehetnek problémák, amikor a beteg feláll, hiszen idő kell ahhoz, hogy a vér az alsó végtagokba áramoljon. Ez hatással van a keringési rendszerre, és szédüléshez, gyors szívdobogáshoz vezethet” – tette hozzá Siedel.

További jó hír, hogy Schumachert áthelyezték a kórházon belül: most az intenzívre került, kisebb felügyelettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik