Forma-1

Sötét képet festenek Schumacherről

A Forma-1 főorvosa nem látja rózsásnak a hétszeres világbajnok jövőjét, lényegében a legrosszabra készíti fel olvasóit.

Az F1-et 2005-12 között főorvosként szolgáló Gary Hartstein blogjában meglehetősen pesszimista, sötét képet festett a síbalesete miatt december 29-e óta kómában fekvő Michael Schumacherről.

Teszi mindezt annak ellenére, hogy a család két hete hivatalos közleményében “apró, de biztató jelekről” beszéltpéldául a la Gazzetta dello Sport szerint magától képes már lélegezni – a január közepe óta megkezdett felébresztési folyamat továbbra is sikertelennek tűnik.

Nem hivatalos értesülések szerint a 45 éves Forma-1-es legenda mostanra testsúlya negyedét elveszítette, 75-ről 55 kg-ra fogyott.

Gary Hartstein pesszimista
Fotó: Europress képügynökség

Hartstein ugyan külső szemlélő jelenleg, de az F1-ben szerzett tapasztalata és a a traumatológus és aneszteziológus szakorvosi gyakorlata miatt eléggé világos, közérthető gondolatok mentén képes összerakni az elhangzott “mozaikokból” a világbajnok valós helyzetét.

“A kómában a páciens nincs ébren és nincs tudatánál. A szemei csukva vannak, nincs alvási-ébrenléti ciklus és semmi jele nem tapasztalható annak, hogy tudatában lenne a külvilágnak vagy reagálna rá. Még a fájdalomra sem mutat érdemi reakciót.”

“A sérülésektől függően az ilyen betegek vagy képesek önállóan lélegezni vagy nem. Ezzel együtt általában mesterséges lélegeztetést kapnak, hogy elkerüljék az agy elégtelen működéséből adódó légzési nehézségeket, ugyanis az agy nem képes biztosan működtetni a nyelv, a légcső izmait. Kezdetben az orron át bevezetett tubuson keresztül táplálják őket, később, és ez igaz Michael esetében is, a hasfalon nyitott nyíláson közvetlenül a gyomorba vagy a vékonybélbe vezetett tubussal táplálják őket. A kómát akkor tekintik tartósnak, ha a kiváltó októl számítva két hónap telt el. Én úgy tekintem, hogy Michael jelenlegi állapota is ez.”

Gary Hartstein számos nehéz szituációnál volt jelen a Forma-1-ben, tapasztalata van bőven
Fotó: Europress képügynökség

“A kómát az különbözteti meg az agyhaláltól, hogy míg az agyhalált pár napon vagy héten belül elkerülhetetlenül követi a keringés összeomlása is, a tartós kómában lévő pácienseknél az agy minimális működése megmarad, ami elsősorban a test fenntartását jelenti. Az ilyen, neurológiai javulást nem mutató betegeknél pár hónaptól néhány évig terjedhet az életben maradás hossza.”

A volt F1-orvos ezután sajnos inkább a legrosszabbra készíti fel az olvasóit és a Schumacherért aggódók millióit: “Miközben komolyan aggasztott, hogy mi lesz, ha igazán rossz híreket kapunk róla, arra is rájöttem, hogy a hivatalos hírek hiánya talán lehetőséget adott nekünk arra, hogy egy kicsit továbbléphessünk, feldolgozzuk a helyzetet …és megpróbáljunk elválni tőle.”

“Talán ez az egyik váratlan pozitív mellékhatása a Michael családja által választott médiastratégiának. Valamiért úgy érzem, hogy az emberek elfogadják majd, akármi is következzen, mert volt időnk feldolgozni a történteket. Csak azt sajnálom, hogy a szurkolóknak magukra hagyatva kellett eljutniuk idáig. De talán ez az érzés is elmúlik majd. Én legalábbis ezt remélem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik