Forma-1

55 kilóra fogyott Schumacher

A La Gazzetta dello Sport állítja, húsz kilót fogyott a Forma-1 hétszeres világbajnoka a betegágyon.

A legnagyobb olasz sportnapilap annak kapcsán írt erről, hogy miután március 7-én beszámoltak arról a jó hírről, hogy Michael Schumacher képes önállóan lélegezni, szerdán Sabine Kehm a család menedzsere is megerősítette, vannak apró jelek, amelyek reménykeltőek a világbajnok állapotát illetően.

A német pilóta tavaly december 29-én a franciaországi Méribelben síelés közben elesett, és sziklába verte a fejét. Azóta kómában van, azt követően is, hogy az orvosok már január vége óta elkezdték a felébresztését. Felépülésére szakértők szerint egyre fogy az esély.

A tartós fekvés és szövődményei

A kómában fekvő betegekkel rendszeresen kell foglalkozni, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását. A tartós fekvés szövődményei: tüdőgyulladás, ízületek rögzülése, izmok sorvadása, emésztési zavarok, felfekvések kialakulása. Ezek elkerüléséhez a lehetőség szerint tornáztatásra, aktív és passzív tornára, könnyen emészthető ételek bevitelére, mozgatásra van szükség. Ugyanakkor szinte elkerülhetetlen, hogy a betegen ne jelentkezzen súlycsökkenés.

Egy izraeli tanulmány szerint a kómában fekvő emberek reagálnak bizonyos ingerekre, ha azok érzelmileg érintik őket. Ezért is fontos, hogy a kómában lévő beteg rendszeres, napi kapcsolatban legyen a szeretteivel.

Ajánlott videó