Forma-1

F1: A Mercedes két körrel ver mindenkit?

Christian Horner (christian horner, )
Christian Horner (christian horner, )

A Red Bull csapatfőnöke szerint a saját dominanciájuk után most a Mercedesé következhet - igaz, azért cseppet sem akarják még bedobni a törölközőt.

A téli tesztek alapján az a kép alakulat ki, hogy míg a Renault-motoros csapatok, és különösképpen az elmúlt négy évben mindent megnyerő Red Bull, bajban lesznek a Forma-1-es idény kezdetén, az új turbókorszak élmenője a Mercedes AMG, és a német márka motorjait használó klienscsapatai lehetnek.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner arra figyelmeztet, hogy akik eddig az ő dominanciájukat unták, esetleg csalódni fognak, mert a Mercedes hasonlóan uralhatja majd az évet.

“Lewis (Hamilton) és Nico (Rosberg) – és ki még?” – mondta, amikor a Times a bajnoki esélyesekről kérdezte.

“Könnyen lehet, hogy folytatódik az egyeduralom, csak most nem velünk, hanem a Mercedesszel. A téli teszteken látottak alapján nem lenne nagy meglepetés, ha a teljes mezőnynek két kört adnának Melbourne-ben. Óriási az előnyük. Korábban kezdték és többet fektettek a fejlesztésbe, megdolgoztak érte, hogy jó helyzetbe kerüljenek” – tette hozzá.

“A jelenlegi helyzet szerint az összes Mercedes-motoros csapat jó formában van, mi pedig nem. Hátrányban vagyunk, nagy lemaradást kell behoznunk.”

Horner szerint azonban “készen állnak a kihívásra”, még ha “nagyon meredek” is lesz 2014.

“Az autó és a motor összhangja nálunk azért más, mint a Mercedesnél vagy a Ferrarinál. Nálunk nem annyira integrált a két terület” – utalt a gyáriak házon belüli közös tervezési előnyére.

“Adrian (Newey) és a stábja nagyszerű munkát végzett. Az elején voltak hűtési problémáink, de azokat leküzdöttük. A fő dolog most a motorpartner. De a Renault is összeszedi majd magát, egyszerűen nincs is más választásuk. Reményeink szerint az európai szakasz kezdetére már jelentős javulást láthatunk majd. Még helyre kell tenni más dolgot, köztük olyanokat is, amelyekre nincs befolyásunk” – hárította a felelősség nagyobb részét a Renault-ra.

Az idei év pozitívuma lehet, hogy az eddigi kritikusok, kétkedők, ellendrukkerek vágya most teljesülhet: kiderül majd, mire képes Sebastian Vettel, ha gyenge autóban ül.

“Nem tudom, hogy mit kellene még tennie, hogy elfogadják. Szerintem ha tavaly év végén visszavonult volna, már akkor is eleget letett volna az asztalra, hogy a legnagyobbak között lehessen említeni. Minden idényben két autóval indultunk, de nem mindig végeztünk a bajnokság első két helyén” – utalt a főnök Vettel tehetségére. – “Persze ez most egy lehetőség lesz számára, hiszen hátrányban lesz az első pár futamon, de szerintem megállja majd a helyét. De valóban, ez most egy lehetőség (a bizonyításra).”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik