Forma-1

F1: Így változik idén a kvalifikáció

vergne (forma-1, jean-eric vergne, toro rosso, )
vergne (forma-1, jean-eric vergne, toro rosso, )

Úgy tudni, a csapatok megegyeztek a Forma-1-s időmérő átalakításáról, a gumikra vonatkozó új szabályokkal valószínűleg kiiktatható lesz a Q3-as spórolás.

A Forma-1-es csapatok a hétvégén Bahreinben tárgyalták meg a kvalifikáció átalakításának lehetőségét, és mind a BBC, mind a német Auto Motor und Sport tudomása szerint egyhangúlag el is fogadták a módosításokat, amelyek így már 2014-ben életbe léphetnek.

A szabálytervezet két módon igyekszik kiiktatni az időmérők utolsó szakaszának passzivitását: egyrészt azzal, hogy a legjobb 10-be jutott pilóta nem a Q3-ban, hanem a Q2-ben futott legjobb körön használt szetten rajtol majd, másrészt a fináléra, és csakis arra mindenki kap plusz egy szett opciós, azaz lágyabb keverékű gumit, amit aztán vissza kell adni a kvalifikáció után, így semmi értelme nem lesz spórolni.

Mivel a csapatok, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és az F1-et szervező Formula One Management (FOM) képviselőiből álló Stratégiai Munkacsoport minden tagja rábólintott a módosításra, így annak hivatalos szabállyá emelése már csak formaság lesz, ami a Motorsport Világtanács következő ülésén meg is történik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik