Forma-1

Ecclestone besorolt Putyin mögé

ecclestone putyin (bernie ecclestone, vlagyimir putyin, forma-1, orosz nagydíj, )
ecclestone putyin (bernie ecclestone, vlagyimir putyin, forma-1, orosz nagydíj, )

Bernie Ecclestone újabb bevállalós megszólalást produkált: az F1 ura azt mondja, hogy teljes mértékben egyetért Vlagyimir Putyinnal a melegjogok oroszországi korlátozásait illetően.

Tavaly nyár óta nemzetközi ellenszenv irányul az orosz kormányzat és személy szerint az elnök, Vlagyimir Putyin ellen a szabadságjogokat fontosnak tartó szervezetek és kormányok részéről, amiért törvényerőre emelkedett a homoszexualitás “propagandáját” tiltó jogszabály, amely súlyos bírsággal rendeli sújtani a megszegőket. Félhivatalosan az állami politika része a melegek diszkriminációja, ellehetetlenítése Oroszországban.

A szocsi téli olimpia kapcsán számos kritikus megjegyezte, hogy ez a törvény és a homoszexuálisok felé tanúsított állami attitűd egyáltalán nem egyeztethető össze az olimpiai szellemmel.

A Szocsiba ősszel másik nemzetközi, globális sporteseményt, a Forma-1-es Orosz Nagydíjat vivő Bernie Ecclestone szokásához híven nem riadt vissza tőle, hogy a közvélemény egy részét garantáltan megbotránkoztató álláspontot vegyen fel.

“Putyin nem azt mondta, hogy elítéli a homoszexualitást, csak azt, hogy nem akarja, hogy 18 év alattiak előtt népszerűsítsék. Én teljes mértékben egyetértek vele ebben, és ha tartanának egy globális közvélemény-kutatást, a világ 90 százaléka is egyetértene ezzel” – mondta az F1 ura a CNN-nek.

“Én nagyon nagyra tartom őt és a kiállását a véleménye mellett. Lehet, hogy egyeseket rosszul érint a dolog, de ilyen az élet! Ő így látja a dolgokat, és szerintem teljesen igaza van” – magyarázta Ecclestone, hozzátéve, hogy véleménye szerint Oroszország “első osztályú” munkát végzett a szocsi F1-pálya építésével, Putyin pedig több elismerést érdemelne az olimpia “szuper lebonyolításáért”.

Az első Orosz Nagydíjat idén október második hétvégéjén rendezik majd, de az is a pakliban van, hogy a Putyinról áradozó Ecclestone akkor már nem lesz képben, hiszen annak ellenére, hogy csütörtökön megnyert egy ellene indított kártérítési pert Londonban, április végén Münchenben kell vádlottként kell majd felelnie a bíróság előtt az F1 jogainak 2005-ös eladását illető vesztegetési ügyben.

A kisember büntetőjogi felelősségének megállapítása egyértelműen a karrierjének végét jelentené, a jogtulajdonos CVC csoport új embert állítana az F1 élére. De van-e épkézláb utód?

“Fogalmam sincs, hogy milyen tulajdonságok kellenének ehhez. Olyan ez, mintha Frank Sinatra pótlását keresnénk. Addig nem világos, mi is kellene, amíg el nem kezdi a munkát az illető. Kínában vagy Japánban például idősebbnek kell lenni ahhoz, hogy valaki vezető pozícióba kerülhessen. Ennek is van jó oldala: így legalább nem maradnak sokáig” – viccelte el a kérdést a 83 éves Ecclestone.

Oroszország bekerülése mellett is akad újdonság 2014-ben a Forma-1-ben, a legfontosabb természetesen az új, 1,6 literes, turbós V6-os hibrid erőforrások bevezetése. Az F1 ura ezekkel nem képes megbarátkozni: “Nekem egyáltalán nem tetszik a hangjuk. Nem szólnak az F1-hez méltóan, de az csak az én véleményem, majd meglátjuk, mit gondol a közönség!”

Ecclestone azonban nagyon is támogat egy másik újdonságot, a szezonzárón osztandó dupla pontokat, sőt ő maga az utolsó három futamra szeretné ezt bevezetni:

“Egyszerű az ok: a jelenlegi naptár mellett már szeptemberre lefuthat a bajnoki küzdelem, de ha az utolsó három versenyen egy másik, rivális autó lesz a legjobb formában, akkor még a bajnoki címet is vihetné az a csapat.”

“Miért értékelődjön le az idény hat futammal a vége előtt? Az emberek tapadnának a képernyőre, hogy lássák, ki nyeri a futamokat. Aki megnyeri az utolsó hármat, az bajnok lehet, így teljesen más lenne a kép” – érvelt a kisember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik