Forma-1

30 milliárdos pert nyert meg Ecclestone

bernie-ecclestone(210x140)(1).jpg (bernie ecclestone)
bernie-ecclestone(210x140)(1).jpg (bernie ecclestone)

Bernie Ecclestone - bíróságok: 1-0. Az F1 ura Londonban megnyerte az sportág korábbi résztulajdonosa által indított kártérítési pert.

Bernie Ecclestone pert nyert ma Londonban, a bíróság nem látta indokoltnak, hogy kártérítést fizessen a Forma-1 jogainak egyik korábbi résztulajdonosának, a német Constantin Medien AG-nek.

A cég azután indított kártérítési pert Ecclestone ellen, hogy Németországban tavalyelőtt nyáron elítélték Gerhard Gribkowskit, a bankárt, aki vezető kockázatelemzőként a munkaadóját megtévesztve áron alul adatta el a Bayerische Landesbank F1-ben bírt tulajdonrészét 2005-ben, és ezért 40 millió dollár csúszópénzt kapott az F1 urától.

Szintén ekkor adta el a saját tulajdonrészét a Constantin, de a visszaélés napvilágra kerülése után 140 millió dollárt (kb. 33 milliárd Ft) követelt az általuk utólag rossz üzletnek tartott eladás és az azóta elmaradt haszon megtérítésére.

A bíróság elutasította a követelést, mert bár az ítéletben leszögezték, hogy a 83 éves kisember “korrupt üzletet kötött” Gribkowskival, valóban megtörtént a vesztegetés, és Ecclestone “megbízhatatlan, hiteltelen tanúnak” bizonyult az ügyben, azt nem látták bizonyítottnak, hogy célja a részvények alulértékelése volt.

Ecclestone korábban, Gribkowski ügyében Münchenben, majd most, Londonban is tagadta, hogy megvesztegette a bankárt, arra hivatkozott, hogy épp Gribkowski zsarolta őt, azzal fenyegette, hogy hamis vádakkal feljelenti a brit adóhatóságnál.

A londoni ügy megnyerése ugyanakkor csak kis győzelem az F1 ura számára, a nagy kihívás az áprilisban kezdődő müncheni tárgyalás lesz, ahol polgári per helyett büntetőügyben, vádlottként szerepel majd, ugyanis a német ügyészek szerint is valóban megtörtént a vesztegetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik