Forma-1

Schumacher mintha megmozdította volna a szemét

Michael Schumacher (Michael Schumacher)
Michael Schumacher (Michael Schumacher)

Már a család sajtószóvivője is megerősítette, hogy a hétszeres világbajnok felébresztése megkezdődött.

Michael Schumacher gyógykezelésének, állapotának aktuális állása terén úgy tűnik a L’Equipe francia sportlapnak vannak a legjobb informátorai. Ők már szerdán állították, az orvosok hétfő óta csökkentik a mélyaltatásos kómában fekvő versenyző gyógyszerezését annak érdekében, hogy lassan, de biztonságosan kihozzák őt a kómából.

A legfrissebb hírükben úgy fogalmaznak: “Ebben az első szakaszban az orvosi csapat vezetője, Emmanuel Gay folyamatosan neurológiai teszteket hajt végre a világbajnokon, aki mintha már pislogott volna.”

A lap által megszólaltatott szakértő szerint a betegek többsége ebben a stádiumban kinyitja a szemét, a legfontosabb kommunikációs képessége helyreáll, amit olyan egyszerű utasítások végrehajtatásával ellenőriznek, mint például “csukd be a szemed”, “nyisd ki a szád”, “szorítsd meg a kezem”. A L’Équipe szerint Schumachernél helyreállt ez a képesség.

Eleddig Sabine Kehm, Schumacher és a család sajtószóvivője nem erősítette meg mindezt, igaz nem is cáfolta. Néhány perccel ezelőtt azonban már ő is kiadta legújabb közleményét, ami így hangzik: „Michael érzéstelenítő adagját kicsit csökkentették, hogy megkezdhessék a felébresztési folyamatot, ami sokáig tart. Az érintett felek közös megegyezéssel arra jutottak, hogy további információkat csak a folyamat véglegesítésénél hoznak nyilvánosságra. Időközben sem fogunk információkat közölni.”

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő két hónap “zavaros időszak” lesz a volt pilóta számára, amelyet letargikus állapotban fog tölteni. A professzor szerint a teljes felépülés akár évekig is eltarthat egy ilyen súlyos fejsérülés után.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka december 29-én szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban. Az expilótát azóta mesterséges kómában tartják, testét folyamatosan hűtik. Kétszer megoperálták, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal fejéből.

Milyen egy kómából felébredt ember?

Hogy hozzávetőleges fogalmunk legyen, íme egy megrázó eset: egy tizenéves fiú 4 hónappal egy biciklibaleset miatt kialakult kómába zuhanása után így ébredt fel (2013 novemberében):

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik