Forma-1

Elkezdték Schumacher felébresztését!

Michael Schumacher, kórház (michael schumacher, kórház, )
Michael Schumacher, kórház (michael schumacher, kórház, )

A L'Equipe francia sportlap arról számolt be, hogy az orvosok megkezdték a hétszeres világbajnok fokozatos visszahozását a kómából.

A L’Équipe úgy tudja, Schumacher jól reagál a folyamatra, de a lap hozzáteszi, ez egy lassú és bizonytalan időszakot jelent majd. Ez a legjobb hír, ami a grenoble-i klinikáról érkezett Schumacher balesete óta.

A december 29-én síbalesetet szenvedett világbajnok állapota kezdetben súlyos életveszélyes volt. Január 6-án az orvosok azt közölték, Schumacher állapota „stabilizálódott, de kritikus”, majd január 17-én már úgy nyilatkozta, állapota „stabil”.


Schumacher egészségéért családján és a Ferrari munkatársain túl az egész világ aggódik
Fotó: Europress Fotóügynökség

A klinika szakemberei azért dönthettek a felébresztési folyamat elindítása mellett, mert feltehetőleg olyan mértékben csökkent a nyomás Schumacher koponyájában, hogy meg lehet kísérelni a mélyaltatás megszüntetését.

Jean-Luc Truelle professzor szerint négy hét kóma után mindenképpen el kell jutni a felébresztési folyamatig, amely során fokozatosan csökkentik az altatók adagolását. A sérült eleinte csak a szemmozgásával és keze mozgatásával tud reagálni. Az orvos szerint a kómából felébresztett ember a felébresztés utáni két hónapban általában zavart állapotban, illetve letargikus hangulatban van. A felépülés időszakát azonban szinte lehetetlen megjósolni, súlyos sérülések esetén akár éveket is igénybe vehet.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka december 29-én szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban. Az ex-pilótát azóta mesterséges kómában tartják, testét folyamatosan hűtik. Kétszer megoperálták, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal feléből.

Milyen egy kómából felébredt ember?

Hogy hozzávetőleges fogalmunk legyen, íme egy megrázó eset: egy tizenéves fiú 4 hónappal egy biciklibaleset miatt kialakult kómába zuhanása után így ébredt fel (2013 novemberében):

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik