Forma-1

Csak spekuláció lenne Schumacher felébresztése?

Sabine Kehm, a Schumacher család sajtófőnöke közleményben reagált a francia L'Equipe mai hírére, miszerint az ovosok megkezdték a hétszeres világbajnok fokozatos visszahozását a kómából.

A sport24 is beszámolt róla, hogy a francia L’Equipe úgy tudja az orvosok megkezdték Michael Schumacher felébresztését. Ezzel szemben Sabine Kehm, a hétszeres világbajnok sajtóügyeit évtízede intéző szakember, ha nem is cáfolja mindezt, de óvatosabban fogalmaz.

„Ismételten nyomatékosítom, bármilyen közlemény, amely nem első kézből a Michaelt kezelő orvosoktól vagy a menedzsmenttől származik, merő spekulációnak tekinthető. Azt is meg kell ismételnem, hogy egyetlen ilyen szóbeszédet sem fogunk kommentálni” – írta a bild.de-n olvasható közleményében Sabine Kehm.

 

Jean-Luc Truelle professzor szerint négy hét kóma után mindenképpen el kell jutni a felébresztési folyamatig, amely során fokozatosan csökkentik az altatók adagolását. A sérült eleinte csak a szemmozgásával és keze mozgatásával tud reagálni. Az orvos szerint a kómából felébresztett ember a felébresztés utáni két hónapban általában zavart állapotban, illetve letargikus hangulatban van. A felépülés időszakát azonban szinte lehetetlen megjósolni, súlyos sérülések esetén akár éveket is igénybe vehet.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka december 29-én szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban. Az expilótát azóta mesterséges kómában tartják, testét folyamatosan hűtik. Kétszer megoperálták, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal feléből.

Milyen egy kómából felébredt ember?

Hogy hozzávetőleges fogalmunk legyen, íme egy megrázó eset: egy tizenéves fiú 4 hónappal egy biciklibaleset miatt kialakult kómába zuhanása után így ébredt fel (2013 novemberében):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik