Forma-1

Schumacher vegetatív állapotba kerülhetett

Michael Schumacher (Michael Schumacher)
Michael Schumacher (Michael Schumacher)

Az angol Mirror azt állítja,egyre rosszabbat jelent, hogy a hétszeres világbajnok már négy hete kómában fekszik.

Az angol lap többek között Jean-Marc Orgozóra, az University of Bordeaux neurológia professzorára hivatkozik, aki azt mondta: “Minden nap, minden hét, amit kómában tölt csökkenti az esélyt arra, hogy a helyzete javuljon.”

A lap megemlít egy osztrák hírportált is, amely szerint a német F1-es legenda úgynevezett apallic szindrómában szenvedhet, avagy más néven vegetatív állapotban van.

Orvosi nyelven mindez annyit jelent, hogy ugyan ebben az állapotban minden agytörzsi funkció megmarad, azaz a beteg képes lélegezni, stabil a vérkeringése, időről időre felfedezhető nála izommozgás is akár, fájdalmas stimulációra például reagál és nincs szüksége életben tartó eszközökre, viszont valójában az agy kérgi része halott, nem érzékeli a környezetét, nem reagál tudatosan semmire.

A Mirror állítása szerint ezek alapján egyre inkább félő, hogy Schumacher nem fog sohasem felépülni.

Az is igaz viszont, hogy ugyan a mesterséges kómás állapot első két, maximum három hete után várják az orvosok a felébredést, a javulást, de akadt már példa arra is, hogy hosszabb idő után is egészségesen tért vissza a beteg ilyen helyzetből.

Bízik Michael Schumacher felépülésében Joachim Deckarm is, aki harmincöt évvel ezelőtt egy hasonlóan súlyos balesetet szenvedett Tatabányán egy kézilabda BEK meccsen, miután ütközött a magyar Pánovics Lajossal. Deckarm, aki tagja volt az 1978-ban világbajnoki címet szerzett német válogatottnak, és balesete után 131 napig feküdt kómában. Vasárnap ünneplte hatvanadik születésnapját.

A Forma-1 hétszeres világbajnokadecember 29-én szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban. A 45 éves ex-pilótát mesterséges kómában tartják. Már kétszer megoperálták, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal feléből.

Olvasói sztorik