Forma-1

Nem csak a Lotus fog késni idén

Lotus (lotus, kimi raikkönen, )
Lotus (lotus, kimi raikkönen, )

A Lotus csapatfőnöke azt állítja, nem csak ők hagyják majd ki az első, jerezi Forma-1-es tesztet, a kimaradásból pedig nem kell messzemenő következtetéseket levonni, nincs veszélyben az idei indulásuk.

Míg a Mercedes, a McLaren és a Caterham hivatalosan is megerősítette, hogy ott lesznek a január 28-án kezdődő első téli Forma-1-es teszten, a Lotus hétfőn este azt közölte, hogy kihagyják Jerezt és csak a február 19-én induló bahreini teszteken lesznek ott.

A hatalmas szabályváltozások idején furcsának és logikátlannak tűnik a 12 nap harmadának ejtése, egyesek szerint a háttérben nem is műszaki megfontolás áll, komolyabb a baj a köztudottan pénzügyi nehézségekkel küzdő enstone-i alakulatnál. A BBC Sport megkérdezte a Lotus csapatfőnökét.

Fotó: DPPI

“Minden rendben van, a Lotus idén, és még sokáig ott lesz a rajtrácson” – reagált Eric Boullier.

A francia szakember azt állította, hogy nem a Lotus lesz az egyetlen, amely nem tudja tartani az első teszt határidejét, és hozzátette, hogy a kimaradásnak előnye is van:

“Meglátják majd, hogy nem csak mi nem leszünk ott az első teszten. Én tényszerűen tudom ezt. Már egy hónappal ezelőtt mondtuk, hogy nagyon szoros lesz a felkészülés. Sőt a legtöbb csapat így volt vele. Mi pedig meghoztuk a döntést.”

“Igaz, hogy az autónk nem készül el az első tesztre, de nem sokkal később már kész lesz. És bizonyos szempontból nem is rossz ez, hiszen megfigyelhetjük majd, hogy mit csinálnak a többiek, ők viszont nem tudják, hogy mi mit csinálunk. Ne feledjük, idén nagy szabályváltozás jön, úgyhogy mindenki árgus szemekkel figyeli majd a többiek munkáját!”

Boullier a fentiekkel együtt azzal is tisztában van, hogy Jerez kihagyásával alaposan feladják a leckét önmaguknak: “A döntés meghozásakor tudatában voltunk, hogy ezzel elveszítjük a tesztelés egyharmadát, ezért egy kicsit más megközelítésben kell majd dolgoznunk, hogy ne legyen akkora veszteség.”

A sauberes Adrian Sutil kedden arra utalt, hogy a szintén pénzügyi gondokkal küszködő svájci csapat ott lesz Jerezben, a Lotus döntését viszont nem érti: “Nagyon fontos lesz ez a teszt, nincs sok tesztelési lehetőség, szóval egyértelműen hátrányosan érinti majd őket. Persez ki tudja, miért döntöttek így. De szerintem semmiképp sem jó dolog.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik