Forma-1

Schumacher-sajtótájékoztató: továbbra is sok a kérdőjel

A hétszeres világbajnok december 29-én szenvedett síbalesetet. Bár túl van a közvetlen életveszélyen, de 11 napja hűtik a szervezetét, jelenleg is mélyaltatásos kómában fekszik. A francia jogszabályoknak megfelelően kötelező vizsgálat zajlik. Ennek jelenlegi állásáról, eredményeiről szerdán az Albertville-i Igazságügyi Palotában 11 órától Patrick Quincy ügyész tartott sajtótájékoztatót. Nem lettünk sokkal okosabbak.

11:50 A sajtótájékoztatót bezárták. A fő megállapításai a bild.de szerint:

  • Schumacher sebessége megfelelő volt,
  • az esés előtt harmadik fél, másik síelő ütközése kizárható,
  • a sífelszerelés tökéletes állapotban volt,
  • a kijelölt pályaszéli jelzések a szabályoknak megfelelőek, jól láthatóak voltak.

11:45 A Schumacher aktuális egészségügyi állapotára vonatkozó kérdésre nem tesz megállapítást az ügyész. A nyomozók még annyit megerősítenek, hogy a hétszeres világbajnok sisakja két vagy több részre töredezett.

11:40 Benoit Vinnemann nyomozó szerint Schumacher nem szegte meg sípályák szabályzatában foglalt alapvetéseket leírtakat. „A viselkedése épp olyan normális volt, mint bármely haladó sízőé” –  mondta .

11:35 A kétperces videó elemzése jelenleg is zajlik. Kockáról kockára haladnak, annyi bizonyos, hogy a film egy teljesen normálisan viselkedő síelőt mutat. Továbbra is érkeznek a büntetőjogi felelősségre vonatkozó kérdések, de erre az ügyész csak annyit mond: nem kíván spekulálni. Biztosítási ügy és egyelőre túl korai erre választ keresni. A helyszínen látottakat, a videó felvételt össze kell vetni a sípályákra vonatkozó pontos szabályzattal. „A hó állapota nem volt tökéletes, de  a felelősség kérdésére még nem tért ki részletesen a vizsgálat” – jelentette ki az ügyész.

11:30 Kinek segített, segített-e valójában Schumacher: a nyilatkozatokban a család ezt nem erősítette meg, és a két perces videó sem tartalmaz ilyen jelenetet, de nem hallgattak ki még minden szemtanút. Rákérdeznek a sípálya üzemeltetőjének felelősségére is, amire azt válaszolja az ügyész, hogy a vizsgálat jelenlegi szakaszában ez még túl korai.


Patrick Quincy ügyész elég szűkszavúan nyilatkozott és semmiféle találgatásba nem ment bele
Fotó: AFP

11:25 Arra az újságírói felvetésre, hogy Schumacher gondatlan volt-e és szándékosan csúszott be a sziklák közé, vagy vétlen egyelőre nem válaszolt Quincy ügyész, de azt kifejtette, a sebességnek nem feltétlenül van döntő szerepe, mert a síbaleseteknél az esés dinamikája az ember sebességétől függetlenül is változhat.

11:20 Schumacher sebességét nem tudják pontosan meghatározni, de az megfelelő volt „Schumacher kanyarodott, ezzel is csökkentette a sebességét. A felvételeken látszik, hogy remekül síel” – vette át a szót Stéphane Bozon,a hegyimentő-szolgálat vezetője. A sílécei és a kötések tökéletes állapotúak voltak, az egyiken látható karcolás jelzi a sziklát, míg a sisak kiértékelése még folyamatban van..

11:10 Patrick Quincy ügyész viszi a szót és elmagyarázza, hogy amiből állt a kutatás. Kiemelte, a vizsgálat semmiben nem különbözik a más, hasonló nyomozásoktól, rutineljárásról van szó. Idényenként kb. 50 ilyen esettel foglalkoznak. Felsorolja az intézkedések sorát, mit miért tette az ügyészség, illetve, hogy kiértékelték a Schumacher sisak-kamerájának felvételét. Elmondta, Schumacher két pálya között választhatott, a piros és a kék között, ő a piros felé fordult, de mintegy 3-6 méterre elhagyta a pályát, majd 8 méterre a kijelölt szakasztól elesett, a fejét egy a pályától 9 méterre lévő sziklába verte.

11:00 A terem tömve újságírókkal. A sajtótájékoztatón részt vesz Pascal Claisse (Vezető nyomozó) , Benoît Vinnemann (nyomozó), Patrick Quincy, (ügyész, Albertville), Pascal Franque (csendőrség), Stephane Bozon (a hegyi mentés vezetője) Franck Martinol (a Meribel csendőrség vezető nyomozója).

A bild.de végigküldött egy profi sízőt azon a pályán, ahol Michael Schumacher december 29-én balesetet szenvedett (fenti videó). A pálya azon szakaszát, ahol a baleset történt egy kék, könyebb és egy piros közepes pálya fogja közre. Az is nyilvánvaló már, hogy Schumacher megközelítőleg 20 km/h sebességgel csúszott rá a sziklás részre, miután egyik barátja kislányát segítette fel a földről. A sziklás rész nem a francia sípályákra vonatkozó előírásoknak megfelelően volt lezárva a szabályosan kijelölt pályáktól.

Hogy szándékosan ment át a hétszeres világbajnok a szakaszon vagy véletlenül csúszott a sziklák közé egyelőre nem nyilvánvaló.

Schumacher útvonala pirossal, a könnyű pálya zölddel, a közepes kékkel jelölve.
Fotó: AFP/hír24

Michael Schumacher két életmentő műtétet követően 11. napja feksziklehűtött testtel, mélyaltatásos kómában a grenoble-i kórházban, miután december 29-án síelés közben elesett és fejét egy sziklába verte. Állapota jelenleg stabil, és az orvosok állítása szerint már túl van a közvetlen életveszélyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik