Forma-1

Schumacher-sajtótájékoztató: továbbra is sok a kérdőjel

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2014. 01. 08. 11:19

A hétszeres világbajnok december 29-én szenvedett síbalesetet. Bár túl van a közvetlen életveszélyen, de 11 napja hűtik a szervezetét, jelenleg is mélyaltatásos kómában fekszik. A francia jogszabályoknak megfelelően kötelező vizsgálat zajlik. Ennek jelenlegi állásáról, eredményeiről szerdán az Albertville-i Igazságügyi Palotában 11 órától Patrick Quincy ügyész tartott sajtótájékoztatót. Nem lettünk sokkal okosabbak.

11:50 A sajtótájékoztatót bezárták. A fő megállapításai a bild.de szerint:

  • Schumacher sebessége megfelelő volt,
  • az esés előtt harmadik fél, másik síelő ütközése kizárható,
  • a sífelszerelés tökéletes állapotban volt,
  • a kijelölt pályaszéli jelzések a szabályoknak megfelelőek, jól láthatóak voltak.

11:45 A Schumacher aktuális egészségügyi állapotára vonatkozó kérdésre nem tesz megállapítást az ügyész. A nyomozók még annyit megerősítenek, hogy a hétszeres világbajnok sisakja két vagy több részre töredezett.

11:40 Benoit Vinnemann nyomozó szerint Schumacher nem szegte meg sípályák szabályzatában foglalt alapvetéseket leírtakat. „A viselkedése épp olyan normális volt, mint bármely haladó sízőé” –  mondta .

11:35 A kétperces videó elemzése jelenleg is zajlik. Kockáról kockára haladnak, annyi bizonyos, hogy a film egy teljesen normálisan viselkedő síelőt mutat. Továbbra is érkeznek a büntetőjogi felelősségre vonatkozó kérdések, de erre az ügyész csak annyit mond: nem kíván spekulálni. Biztosítási ügy és egyelőre túl korai erre választ keresni. A helyszínen látottakat, a videó felvételt össze kell vetni a sípályákra vonatkozó pontos szabályzattal. „A hó állapota nem volt tökéletes, de  a felelősség kérdésére még nem tért ki részletesen a vizsgálat” – jelentette ki az ügyész.

11:30 Kinek segített, segített-e valójában Schumacher: a nyilatkozatokban a család ezt nem erősítette meg, és a két perces videó sem tartalmaz ilyen jelenetet, de nem hallgattak ki még minden szemtanút. Rákérdeznek a sípálya üzemeltetőjének felelősségére is, amire azt válaszolja az ügyész, hogy a vizsgálat jelenlegi szakaszában ez még túl korai.

Patrick Quincy (Patrick Quincy)
Patrick Quincy ügyész elég szűkszavúan nyilatkozott és semmiféle találgatásba nem ment bele
Fotó: AFP

11:25 Arra az újságírói felvetésre, hogy Schumacher gondatlan volt-e és szándékosan csúszott be a sziklák közé, vagy vétlen egyelőre nem válaszolt Quincy ügyész, de azt kifejtette, a sebességnek nem feltétlenül van döntő szerepe, mert a síbaleseteknél az esés dinamikája az ember sebességétől függetlenül is változhat.

11:20 Schumacher sebességét nem tudják pontosan meghatározni, de az megfelelő volt „Schumacher kanyarodott, ezzel is csökkentette a sebességét. A felvételeken látszik, hogy remekül síel” – vette át a szót Stéphane Bozon,a hegyimentő-szolgálat vezetője. A sílécei és a kötések tökéletes állapotúak voltak, az egyiken látható karcolás jelzi a sziklát, míg a sisak kiértékelése még folyamatban van..

11:10 Patrick Quincy ügyész viszi a szót és elmagyarázza, hogy amiből állt a kutatás. Kiemelte, a vizsgálat semmiben nem különbözik a más, hasonló nyomozásoktól, rutineljárásról van szó. Idényenként kb. 50 ilyen esettel foglalkoznak. Felsorolja az intézkedések sorát, mit miért tette az ügyészség, illetve, hogy kiértékelték a Schumacher sisak-kamerájának felvételét. Elmondta, Schumacher két pálya között választhatott, a piros és a kék között, ő a piros felé fordult, de mintegy 3-6 méterre elhagyta a pályát, majd 8 méterre a kijelölt szakasztól elesett, a fejét egy a pályától 9 méterre lévő sziklába verte.

11:00 A terem tömve újságírókkal. A sajtótájékoztatón részt vesz Pascal Claisse (Vezető nyomozó) , Benoît Vinnemann (nyomozó), Patrick Quincy, (ügyész, Albertville), Pascal Franque (csendőrség), Stephane Bozon (a hegyi mentés vezetője) Franck Martinol (a Meribel csendőrség vezető nyomozója).

A bild.de végigküldött egy profi sízőt azon a pályán, ahol Michael Schumacher december 29-én balesetet szenvedett (fenti videó). A pálya azon szakaszát, ahol a baleset történt egy kék, könyebb és egy piros közepes pálya fogja közre. Az is nyilvánvaló már, hogy Schumacher megközelítőleg 20 km/h sebességgel csúszott rá a sziklás részre, miután egyik barátja kislányát segítette fel a földről. A sziklás rész nem a francia sípályákra vonatkozó előírásoknak megfelelően volt lezárva a szabályosan kijelölt pályáktól.

Hogy szándékosan ment át a hétszeres világbajnok a szakaszon vagy véletlenül csúszott a sziklák közé egyelőre nem nyilvánvaló.

Schumacher útvonala pirossal, a könnyű pálya zölddel, a közepes kékkel jelölve.
Fotó: AFP/hír24

Michael Schumacher két életmentő műtétet követően 11. napja feksziklehűtött testtel, mélyaltatásos kómában a grenoble-i kórházban, miután december 29-án síelés közben elesett és fejét egy sziklába verte. Állapota jelenleg stabil, és az orvosok állítása szerint már túl van a közvetlen életveszélyen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.