Michael Schumacher (Michael Schumacher)
Forma-1

Schumacher balesete: volt már gond a sípályával

2009-ben egy modell lány szenvedett el súlyos sérüléseket Méribelben. Akkor nagy pénzbüntetést kaptak a pálya üzemeltetői.

Egy fiatal hölgy valamivel több mint négy évvel ezelőtt törte össze magát ugyanott, ahol napokkal ezelőtt a hétszeres világbajnok Michael Schumacher. A fellebviteli bíróság akkor 86 ezer euró büntetést szabott ki a Méribeli pálya tulajdonosaira, ennyit kellett kifizetniük kopmenzációként a sérült személynek.

A Méribel Alpina nevű cég akkor nem tett eleget kötelességeinek, a veszélyes sziklás részt nem jelölték megfelelően. A lány ezért esett el, de szerencsére életben maradt.

Fotó: AFP

A hölgy többszörös csonttörést és súlyos fejsérülést szenvedett el, végül részleges rokkantan hagyhatta el a kórházat hetekkel később.

Érdekesség, hogy a fiatal nőt az a Gérard Saillant operálta meg esztendőkkel ezelőtt, aki most Schumacher orvosa.

Michael Schumacher két életmentő műtétet követően 11. napja fekszik lehűtött testtel, mélyaltatásos kómában a grenoble-i kórházban, miután december 29-án síelés közben elesett és fejét egy sziklába verte. Állapota jelenleg stabil, és az orvosok állítása szerint már túl van a közvetlen életveszélyen.

A francia jogszabályoknak megfelelően kötelező vizsgálat zajlik az ügyben. Ennek jelenlegi állásáról, eredményeiről szerdán az Albertville-iIgazságügyi Palotában 11 órától Patrick Quincy ügyész tartott sajtótájékoztatót.

Az elmúlt másfél hét történései:

December 29. – Michael Schumacher egy sziklába üti a fejét, amikor 11 óra körül két kijelölt sípálya között bukik a francia Alpokban, Méribelnél. Az ütközés erejétől sisakja széttörik. A német bajnokot, aki tizennégy éves fiával, Mickkel és barátokkal síelt, előbb egy moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállítják, Stéphan Chabardes professzor megműti. Ezután mesterséges kómában tartják, illetve testhőmérsékletét 34-35 Celsius-fokra állítják be “a kiterjedt és súlyos koponyasérülései miatt”.

December 30. – Schumacher állapotát továbbra is kritikusnak minősítik a kezelőorvosai, és tartózkodnak attól, hogy korai megállapításokat tegyenek a sportember esélyeit, jövőjét illetően. Délután “átmeneti javulást” észlelnek, erre alapozva Emmanuel Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője második műtétet hajt végre, vérömlenyt távolítanak el az agyból.

Az albertville-i ügyészség vizsgálatot indít “a baleset körülményeinek és okainak” tisztázására. Ez megerősíti, hogy a bukás “a kijelölt pályán kívül történt, ahol a sziklákat részben vagy teljesen hó fedte”.

Közben Schumachert sporttársai és szurkolói, rajongói közül számosan együttérzésükről biztosítják, Angela Merkel német kancellár azt mondja, “teljesen feldúlta” az eset.

December 31. – Az orvosok bejelentése szerint enyhén javult Schumacher állapota, de továbbra is “kritikus” és “nagyon törékeny”.

Sabine Kehm, Schumacher menedzsere azt állítja, hogy a baleset semmiképpen sem azért következett be, mert az expilóta túl gyorsan haladt volna, már csak azért sem, mert mint jelzi: úgy tűnik, hogy egy barátjának segített, aki elesett.

Az orvosok szerint Schumacher feje nagy erővel ütődött a sziklának.

Január 1. – Sabine Kehm bejelenti, hogy Schumacher állapota stabil, de továbbra is kritikus, egyúttal közli, hogy újabb sajtótájékoztatót csak akkor tartanak, ha valamilyen változás áll be.

Január 3. – Kihallgatják Schumacher fiát és egy barátját, akik mindketten szemtanúi voltak a balesetnek.

A Dauphiné Libéré című regionális lap közli, hogy a versenyző fejkamerával síelt, ezt a csendőrök lefoglalták.

Schumacher 45. születésnapján néhány tucat rajongó gyűlt össze a grenoble-i kórház előtt.

Január 4. – Sabine Kehm szerint Schumacher állapota továbbra is kritikus, de stabil. 
Egy német férfi légiutas-kísérő azt állítja a Der Spiegel című lapnak, hogy lefilmezte a balesetet, és hogy Schumacher legfeljebb 20 km/órás sebességgel haladt a bukása előtt.

Január 6. – Kezelőorvosai közlik, hogy a versenyző állapota stabil, de kritikus. Egy, a pilótához közeli forrás enyhe javulást említ.

Január 7. – Működött a fejkamera Michael Schumacher síbalesetekor, és a felvételek használhatók – közölte egy a vizsgálat részleteit jól ismerő forrás.

A baleset óta először nyilvánul meg a versenyző felesége, Corinna Schumacher: arra kéri a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a kórházat, hagyják a családot békén és az orvosokat nyugodtan dolgozni.

Január 8. – Az albertville-i ügyész megerősíti, hogy Schumacher tudatosan hagyta el a kijelölt pályát, és a sebessége az ilyen jellegű területen megfelelő, “teljesen normális” volt. Patrick Quincy közli: az expilóta a kijelölt pályától három-hat méterre esett el, a szikla pedig, amelybe beverte a fejét, körülbelül nyolc méterre van a pálya hátárától. Quincy kételkedik abban, hogy létezik egy turista által készített felvétel is, amelyen látható a bukás, egyúttal azt is közli, hogy a meglévő felvételen az nem látszik, hogy Schumacher “segítene bárkinek is”. Az ügyész bejelentése szerint a nyomozás tovább folyik.

Ajánlott videó