Forma-1

Vettel miatt változtattak szabályt

sebastian vettel (sebastian vettel)
sebastian vettel (sebastian vettel)

A Forma-1 ura, Bernie Ecclestone nem tagadja, hogy Sebastian Vettel tavalyi dominanciája miatt vezették be a duplapontos szezonzárót, igaz, ő maga az utolsó három futamon szeretné látni a rendszert.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) december elején tette közzé a 2014-re vonatkozó új Forma-1-es szabályokat és -módosításokat, egyebek mellett azt, hogy ezután a szezonzáró – idén az Abu-Dzabi Nagydíj – kétszer annyi pontot ér majd, mint a többi verseny. A cél a bajnoki küzdelem elnyújtása.

A szabálymódosítás az F1-es szereplők többségének és a szurkolók jelentős részének sem tetszik, de úgy tűnik, a fejesek nem értik kritikákat. Az FIA elnök apró változtatásnak nevezte a lépést, Bernie Ecclestone pedig még emelte is a tétet egy korábbi megszólalásában, ő az utolsó három futamra terjesztené ki az újítást.

Egy friss, a Wall Street Journalban megjelent interjú alapján az F1 ura nem viccelt legutóbb.

“Néhány csapat ellenezte a módosítást, de a kritikusok sem tudják megmondani, miért is rossz ötlet ez. Ők maguk sem tudják” – mondta, hozzátéve, hogy ő maga viszont tényleg az utolsó három futamos megoldásért lobbizott, ugyanis Sebastian Vettel dominanciája miatt élvezhetetlen volt az idei küzdelem.

“A három versenyt nem fogadták el, mondtam, hogy akkor legyen egy, ebbe pedig mindenki belement. 2013-ban nem is volt bajnoki harc, esett a nézettség, nem is kicsivel. Ha az utolsó három futamon dupla pontokat osztanának, akkor a csapatok is úgy lennének vele, hogy húzzunk bele. Ha Fernando (Alonso) az utolsó háromból kettőt megnyer, akkor a bajnokság úgy is az utolsó futamig kitart, ha Sebastian másodikként ér be.”

“Én azt szeretném, ha 2015-ben már három futamra emelnénk, de majd meglátjuk.”

Sokan azt sem értik, hogy ha már változtatni kellett a pontrendszeren, miért nem a közkedvelt és általában izgalmas Brazil Nagydíj maradt a szezonzáró, és miért a sokkal lélektelenebb és unalmasabbnak tartott abu-dzabi helyszínnek jut a “kitüntetés”. Ecclestone azt mondja, ennek csak praktikus okai voltak, a muszlim böjthónap, a ramadán mozgó jellege miatt történt a csere:

“Abu-Dzabi vallási okból lett a szezonzáró, ugyanis a szokásos időpontban zárva lett volna a pálya. Emiatt vándorló ünnep-dolog miatt kellett változtatni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik