Forma-1

Hogyan hűtik Schumacher szervezetét 34 fokosra?

A hétszeres világbajnokot immár hatodik napja tartják mesterséges kómában és emellett mesterségesen hűtik a szervezetét. Megmutatjuk, mivel érik el mindezt.

Bizarr leírni, de jelenleg Michael Schumacher lényegében hasonló állapotban van, mint a téli álmot alvó állatok. A hűtés hatására szervezetének működése lelassult. Így az agyat érő trauma miatti nyomásnövekedést csökkenteni, normalizálni tudják.

A francia orvosok az úgynevezett mesterséges testhőmérséklet-hipotermiát, – amely során a normális 36-37 fokosról 32-34 fok közé csökkentik Schumacher hőmérsékletét – egy katéterekkel átszőtt speciális anyaggal érik el. Ezzel borították be a világbajnok testének bizonyos felületeit és a katéterek segítségével ebben keringetik a hűtőfolyadékot.

A szerkezet a kívánt hűtési hőfokot, a testhőmérsékletet egy szonda segítségével szabályozza, amelyet vagy vénásan, vagy az orrban, a szájban helyeznek el.

Forrás: medivance.com

Schumacher teste a hűtés megkezdésekor aktiválta saját hőmérséklet-szabályozási mechanizmusát. A szervezete jól tűrte a hűtést, ezért helyezhették mesterséges kómába.

Testének működése a hűtés hatására lelassult, ezért gondosan monitorozni kell az anyagcsere-folyamatait. A szervezete ebben az állapotban például nem tudja kontrollálni a vércukorszintjét, ezért azt inzulin segítségével szabályozzák. Továbbá szüksége van extra elektrolitok bevitelére, mint például a kálium, stb., mert a vesék is lassabban működnek.

Mivel Schumacher kómában van, a táplálékbevitelt is mesterségesen oldják meg. Általános eljárás szerint a szükséges cukor-, fehérje- és zsírmennyiséget közvetlenül a vénákon keresztül juttatják a szervezetébe.

A világbajnok anyagcseréje folyamatos. A veséje is működik, csak a normálisnál jóval lassabban. A kiválasztott vizeletét katéter segítségével vezetik el a húgyhólyagból. A széklete kiválasztása vagy spontán történik, vagy ha szükséges, beöntés segítségével távolítják el.

A korábbi hétszeres világbajnokot vasárnap érte balesetet Méribelnél, az Alpokban. A baleset óta kedden egy második műtétet is végrehajtottak rajta, azóta stabil az állapota. Azt, hogy az orvosok a szerdára tervezett sajtótájékoztatót is lemondták jó hírnek tekintik a szakértők. Idegsebészek szerint nem lehet pontosan megmondani, meddig marad kómában a sportoló. A Blikk információja szerint a nemzetközi hírű baleseti idegsebészünk Dr. Csókay András is felajánlotta segítségét.

Schumacher ma ünnepli 45. születésnapját. Hetekbe is telhet, mire felébred a véletlen baleset után. Abból, amely bárkivel megtörténhet.

Olvasói sztorik