Forma-1

Meddig marad kómában Schumacher?

michael-schumacher(1)(960x640).jpg (michael schumacher)
michael-schumacher(1)(960x640).jpg (michael schumacher)

A német Bild erre keresi a választ. Az általuk megkérdezett idegsebész úgy véli, akár két hét is lehet az az idő, mire felébred Schumacher.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka december 29-én szenvedett súlyos fejsérülést síelés közben. A baleset óta kedden egy második műtétet is végrehajtottak Schumacheren, akinek azóta stabil az állapota. Azt, hogy az orvosok a szerdára tervezett sajtótájékoztatót is lemondták jó hírnek tekintik a szakértők.

A pilótát azonban folyamatosan mesterséges kómában tartják, hogy a megpróbálják az agyában a nyomást normalizálni. A Bild próbálta meghatározni, meddig lehet még ilyen állapotban Schumacher, de azt szinte tényként közlik, hogy pénteken, a 45. születésnapján még biztosan.

Fotó: DPPI

Uwe Kehler, a hamburgi kórház idegsebésze szintén elmondta, miért is fontos, hogy kómában tartják Schumit: így csökkenthetik az agykárosodás mértékét.

“Ha a beteg átvészeli az első három, vagy négy napot, fel lehet lélegezni. Ennyi ideig tart általában, hogy a vérzés elálljon, de így is előfordulhatnak még duzzanatok az agyban, melyek új problémákat vetnek fel. Ezért nem lehet 100 százalékosan kijelenteni, hogy a beteg életben marad, és meddig tart majd a teljes felépülés. Az orvosok most minden kezelést a változásokhoz igazítanak, attól függően, hogy a koponyaűri nyomás emelkedik, vagy esik. Ha minden stabil marad, még az is több napot vesz igénybe, mire a beteg felébred. Ez akár két hét is lehet, attól függően, hogy reagál az agya.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik