Forma-1

F1: így lett Felipe Massa boldog világbajnok

felipe massa (felipe massa, )
felipe massa (felipe massa, )

Eljátszottunk a gondolattal, hogyan változott volna a Forma-1 történelme, ha már mondjuk 2000-ben bevezeti a FIA az utolsó verseny dupla pont szabályt. Bizony jócskán.

A következő évtől a Forma-1-es világbajnokság zárófutamán dupla pontokért versenyeznek majd a pilóták a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn bejelentett szabályváltozásai alapján. Persze sokaknak nem tetszik az új szabály, például Sebastian Vettelnek sem.

“Ez a változtatás ostoba, és azokat bünteti, akik az egész szezonban keményen dolgoztak. Értékelem a Forma-1 tradícióit,és nem értem ezt az új szabályt”– mondta a 26 éves versenyző kedden a Sport Bildnek.

És valóban, ha az új szabály szellemében a 2000-es évig visszapörgetjök az eseményeket kiderülne, hogy a német pilóta csak beérte volna 2013-ban a világbajnoki címek számát tekintve Fernando Alonsot – mindketten háromszoros világbajnokok lennének jelenleg. Ugyanis 2012-ben az utolsó verseny első körében megpördült Vettel végül 281 ponttal nyert a 278 pontos Fernando Alonso előtt, dupla pontokkal Alonso 296:289 arányban fordított volna.

Felipe Massa most boldog világbajnoknak mondhatná magát, míg Lewis Hamilton nem. Ugyanis a híres, utolsó kanyarokban eldőlt 2008-as bajnokságban a brazil 107 ponttal nyert volna a 102 pontos angol helyett, szemben az eredeti 98:97-es fordított pontaránnyal.

Végezetül Michael Schumacher is csak hatszoros világbajnokként hagyta volna abba pályafutását, míg Kimi Räikkönen már kétszeres győztes lenne, ha 2003-ban alkalmazzák már ezt a szabályt. A 93 pontos német helyett az egyébként 91 pontos finn nyert volna 99 ponttal, Schumachernek 94-gyel kellett volna beérnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik