Forma-1

F1: jövőre dupla pontok a szezonzárón

Forma-1 (forma-1, hungaroring, mogyoród, )
Forma-1 (forma-1, hungaroring, mogyoród, )

A következő évtől a Forma-1-es világbajnokság zárófutamán dupla pontokért versenyeznek majd a pilóták a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn bejelentett szabályváltozásai alapján.

A FIA azt várja az újítástól, hogy a versenyzők és az istállók a szezon végéig maximálisan koncentráljanak, továbbá így kisebb valószínűsége lesz annak, hogy már korábban eldőljön a világbajnoki cím sorsa. Idén például a német Sebastian Vettel már három futammal a zárás előtt bebiztosította negyedik világbajnoki címét.

Szintén változás lesz, hogy a versenyzők mostantól maguk választhatnak rajtszámot, melyet karrierjük végéig az autójukon viselhetnek. Eddig az előző szezon sorrendje alapján osztották ki a rajtszámokat. Az aktuális világbajnok viszont továbbra is az 1-es számot kapja.


Jövőre nem akarnak sima világbajnokságot
Fotó: DPPI

Az is eldőlt, hogy jövő héten hat csapat teszteli majd a Pirelli új abroncsait. A FIA nyílt felhívására a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso jelentkezett, így jövő héten keddtől csütörtökig Bahreinben ez a hat istálló segíti a gumik fejlesztését.

Az új szabályok értelmében a csapatok egyébként a jövő évig nem tesztelhetnek, az első gyakorlásra januárban kerül majd sor a spanyolországi Jerezben. A FIA ezzel a teszteléssel szeretné elkerülni, hogy a következő szezonban olyan komoly probléma legyen a Pirelli gumijaival, mint idén volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik