Forma-1

Vettel elnöki engedéllyel égette a gumikat

sebastian vettel (sebastian vettel, red bull, forma-1, )
sebastian vettel (sebastian vettel, red bull, forma-1, )

Sebastian Vettel közvetlenül a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével, Jean Todttal egyeztetett a 2013-as szezon végére lassan védjegyévé vált gumiégetéses ünneplésről.

Miután az Indiai Nagydíjon Sebastian Vettel és a Red Bull-csapat is behúzta sorozatban negyedik világbajnoki címét, a német pilóta a levezető kör végén a bokszutca helyett a célegyenesre hajtott, ahol gumiégetéssel, piruettekkel ünnepelte a sikert.

Az eset után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói 25 ezer eurós pénzbírságot szabtak ki a csapatra, de Vettel később Abu-Dzabiban, Austinban és a szezonzáró Brazil Nagydíjon is hasonló mutatvánnyal ünnepelt – immár büntetés nélkül.

A hétvégén az Autosport magazin szokásos gáláján újra az Év Autóversenyzőjének választott Vettel a köszönőbeszédében egy kis paródia keretében utalt arra, hogy India után személyesen egyeztetett az FIA-elnök Jean Todttal a gumiégetésről, majd külön interjúban bővebben is kitért a témára:

“A szabálytalanság nem maga a gumiégetés volt, azért büntettek (Indiában), mert nem vittem az autót a parc fermébe. Ostoba előírás, de a későbbi futamokon, amikor újra ünnepeltem, már bevittem az autót, szóval minden rendben volt.”

A négyszeres bajnok azt mondta, Todttal teljes mértékben tisztázták a kérdést, így ezután már biztosan nem lesz gond a hasonló esetekben: “Nem tartottuk be a parc fermé szabályt, így egyértelmű volt a büntetés, de ami a jövőt illeti, már tudom, hogyan lehet szabályosan gumit égetni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik