Forma-1

Kovalainen elszúrta a lehetőségét?

Heikki Kovalainen (heikki kovalainen, )
Heikki Kovalainen (heikki kovalainen, )

Könnyen lehet, hogy a lotusos beugrás inkább ártott, mint használt Heiki Kovalainen 2014-es Forma-1-es esélyeinek. A finn maga is elismerte, hogy alábecsülte a visszatérés nehézségét.

Kimi Räikkönen idő előtti távozását követően a Lotus lázas keresésbe kezdett, az enstone-i csapat Michael Schumacher és a 2014-es kiszemeltet, Nico Rosberget is megkérdezte, hogy vállalná-e a finn pilóta helyettesítését, azonban a nemleges válaszok után sem a tartalékost, Davide Valsecchit, hanem a Caterhamnél tesztelőként dolgozó Heikki Kovalainent ültették az autóba.

A tapasztalt finn pilóta az edzéseken ugyan megvillantotta a tempóját, de a futamokon már messze nem brillírozott, sem az Amerikai, sem a szezonzáró Brazil Nagydíjon nem szerzett pontot.

“Szerintem az autó nagyszerű volt, de nem tudtam kihozni belőle a tempót. Azt hittem, ennél könnyebb lesz versenyképesen visszatérni. Tudtam, hogy rizikós lesz, de nem gondoltam, hogy ennyire nehéz” – ismerte el a Turun Sanomatnak a 32 éves pilóta.


Heikki Kovalaienen “pontatlanul” tért vissza
Fotó: DPPI

A Kovalainen kedvéért háttérbe tolt Valsecchi vasárnap a Twitteren nem is titkolta csalódottságát: “Megkérdeztem a csapatot, hogy nem érne-e többet az én motiváltságom és lelkesedésem, mint Kovalainen tapasztalata. Nagyon sajnálom, hogy nem így látták!”

Kovalainen egy jó beugrással jelentősen megnövelhette volna a pilótapiaci értékét, a Lotus csapatfőnöke azt mondta, szép eredmények esetén még ők is megfontolnák a szerződtetését, azonban a dupla nullázás gyorsan aláásta a finn nimbuszát. Most újra csak a Caterhamben reménykedhet.

“Egyelőre még nincs szerződésem (2014-re), de jónak tűnnek a dolgok. Továbbra is a Caterham a legkecsegtetőbb lehetőségem. Még semmi sincs aláírva, de nem hiszem, hogy a két lotusos versenyem sokat változtatna a helyzeten” – nyilatkozta vasárnap.

A Caterham 2014-es felállása pillanatnyilag teljesen képlékeny, a két pénzes, és viszonylag jól teljesítő idei versenyző, Charles Pic és Giedo van der Garde megtartása ugyanúgy lehetséges, mint Kovalainen visszatérése, az amerikai tesztpilóta, Alexander Rossi előléptetése, de a svéd GP2-est, Marcus Ericssont is hírbe hozták már a múlt héten a csapattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik