Forma-1

Vettel rekordot érő győzelmével zárult a szezon

sebastian vettel (sebastian vettel)
sebastian vettel (sebastian vettel)

Sebastian Vettel, a Red Bull négyszeres világbajnok pilótája nyerte a Forma-1-es szezonzáró Brazil Nagydíjat vasárnap, s ezzel pályafutása 120. versenyén két rekordot is beállított.

A 26 éves német versenyző sorozatban kilencedik futamgyőzelmét aratta, ehhez hasonlóra legutóbb 60 évvel ezelőtt, a kétszeres vb-győztes olasz Alberto Ascari volt képes, ő az 1952-es idény végén, s az 1953-as elején ért célba elsőként kilencszer.

Vettelnek ez volt pályafutása 39., szezonbeli 13. GP-diadala, ez utóbbival beállította honfitársa, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher 2004-es csúcsát.

Vettel mögött csapattársa, a karrierje utolsó F1-es futamát teljesítő ausztrál Mark Webber végzett a második, Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres vb-győztes pilótája pedig a harmadik helyen.

Vettelt megint nem lehetett legyőzni
Fotó: DPPI

A rajtnál Rosberg elment Vettel mellett, de az első kör végén a négyszeres világbajnok visszaelőzte honfitársát, miközben Alonso is visszavágott az őt a start után megelőző Lewis Hamiltonnak. 

A negyedik körben Alonso megelőzte Rosberget, közben Romain Grosjean motorhiba miatt kiesett. Webber a 7. körben lehagyta Rosberget, aki mellett négy körrel később csapattársa, Hamilton is elment.

A kerékcserék sorát Alonso és Hamilton kezdte meg a 22. körben, egy körrel később Rosberg, majd Webber járt a boxban, de utóbbi cseréjét egy kicsit elrontották, így csak Alonso mögé, a harmadik helyre érkezett vissza a pályára.

Vettel a 25. körben kapott új abroncsokat, s gond nélkül visszaállt az élre, közben Webber visszavette a második helyet Alonsótól. Féltávnál sorrendben Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Jenson Button, Rosberg száguldott az első hat pozícióban.

Button a 44., Rosberg a 45., Vettel, Webber és Alonso a 48. körben járt másodszor a boxban, közben Hamilton ütközött a finn Valtteri Bottasszal, s jobb hátsó defektet kapott, de el tudott gurulni a szerelőkhöz kerékcserére. A britet később a versenybíróság boxutca-áthajtásos büntetéssel sújtotta az ütközés miatt.

Tíz körrel a leintés előtt Vettel, Webber, Alonso, Button, Rosberg, Perez volt az első hat sorrendje, s ez a futam végéig már nem változott.

A Forma-1-es autókat ezen a futamon hajtották utoljára V8-as motorok, jövőre V6-os turbó erőforrásokat használnak majd a sorozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik