Forma-1

Győzött és rekorder lett Vettel Austinban

sebastian vettel (sebastian vettel)
sebastian vettel (sebastian vettel)

Sebastian Vettel, a Red Bull négyszeres világbajnok német pilótája nyerte meg a vasárnapi Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíját a texasi Austinban.

A 26 esztendős versenyző pályafutása 38., idei 12. futamgyőzelmét aratta, s sorozatban nyolcadszor intették le elsőként, ezzel megdöntötte honfitársa, a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher 2004-es rekordját. Schumacher a hetedik vb-diadalának évében egymás után hét GP-n nyert.

A vasárnapi futamon Romain Grosjean, a Lotus francia pilótája lett a második, míg a dobogó legalsó fokára az idény végén az F1-ből visszavonuló Mark Webber, a Red Bull ausztrál versenyzője állhatott fel.

Vettel jól jött el a rajtnál, a harmadik helyről induló Grosjean az első kanyar előtt megelőzte Webbert, aki mellett aztán Lewis Hamilton (Mercedes) is el tudott menni. A német Adrian Sutil (Force India) az első kör felénél a szalagkorlátnak csúszott, s ugyan sértetlenül szállt ki az autójából, a baleset miatt a versenybíróság pályára küldte a biztonsági autót.

Nem vette félvállról a futamot Vettel
Fotó: DPPI

Ekkor Vettel, Grosjean, Hamilton, Webber, Nico Hülkenberg (Sauber), Sergio Perez (McLaren) volt az első hat sorrendje. A safety car a negyedik kör végén hagyta el a pályát, Vettel az újraindulásnál megőrizte vezető pozícióját, sőt a következő körökben növelte előnyét Grosjeannal szemben.

Webber a 13. körben megelőzte Hamiltont, de az élmezőny sorrendjében ezen kívül nem történt változás, a 20. körben Vettel már több mint 8 másodperccel vezetett Grosjean előtt.

A kerékcserék sorát a mezőny első felében haladók közül a 22. körben Perez kezdte meg, négy körrel később Hamilton, a huszonhetedikben az ötödik helyről Fernando Alonso (Ferrari), majd a 28. körben Vettel és Hülkenberg járt a boxban. A 29. körben Webber autóján is kerekeket cseréltek, eggyel később pedig Grosjean kapott friss abroncsokat.

A kiállások után Vettel, Grosjean, Webber, Hamilton, Hülkenberg, Alonso sorrendben száguldottak az első hat helyen a pilóták. Vettelt a leintésig már senki sem tudta megszorongatni, Alonso viszont a hajrában megelőzte Hülkenberget, így az ötödik helyen ért célba.

A Forma-1-es világbajnokság idei szezonja egy hét múlva, a Brazil Nagydíjjal zárul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik