Forma-1

Vettel világbajnokként is dominál

Sebastian Vettel nyerte a Forma-1 Abu-Dzabi Nagydíját. A németnek ez volt zsinórban a hetedik futamgyőzelme. Csapattársa, Mark Webber a második lett.

Ez nem Kimi Räikkönen hétvégéje volt. A finn ugyan szombaton az ötödik rajthelyet szerezte meg az időmérőn, ám a mezőny végére sorolták szabálytalan padlólemeze miatt. Ha mindez nem lett volna elég, már az első körben kiállni kényszerült, Giedo van der Gardéval ütközött. Öröm az ürömben, hogy a Lotusszal ugyanakkor meg tudott egyezni, így az biztos, hogy a szezon utolsó két futamán is indulni fog.

Ami a többieket illeti: Mark Webber Abu-Dzabiban is bizonyította, hogy nem éppen a rajt az erőssége. A Forma-1-től a szezon végén visszavonuló ausztrál ugyanis hiába szerezte meg a pole-t, beragadt a startnál, ennek következtében Sebastian Vettel és Nico Rosberg is elment mellette. Az immáron négyszeres világbajnok német jelentősen ellépett a mezőnytől, így neki ismét csak saját magával kellett foglalkoznia, na meg a jól végrehajtott kiállásokkal.


“Mint egy világbajnok” – mondták Vettelnek az újabb győzelme után
Fotó: DPPI

Webber és Rosberg is tartani tudta a pozícióját, inkább a mezőny hátsóbb régióiban voltak nagy csaták, köztük egy igazi ínyencség, Fernando Alonsóé és Felipe Massáé, ám a brazil sokáig maga mögött tudta tartani spanyol csapattársát. Aztán a bokszkiállások utáni kavarodásból Alonso jött ki győztesen, így ő körözgetett az ötödik helyen.

Vettelre többször is rászóltak, hogy hagyja annyiban a leggyorsabb köröket, de a német nem tágított és még az utolsó előtti karikában is megfutatta a legjobb időt – Alonso ezt visszavette tőle. A győzelméhez ezúttal sem férhetett kétség, zsinórban hetedszer állhatott fel a dobogó tetejére.

Vettel Abu-Dzabiban beállította Michael Schumacher rekordját, ugyanis előtte csak a hétszeres világbajnok honfitársa volt képes sorozatban hét futamot nyerni, még 2004-ben.

A Red Bull hétvégéje tökéletesen alakult, mivel Webber ezúttal nem esett ki a végén és második lett, a dobogóra pedig még Rosberg állhatott fel. Romain Grosjean, Alonso, Paul Di Resta, Lewis Hamilton, Massa, Sergio Pérez és Adrian Sutil szerzett még pontot.

Eredmény – Abu-Dzabi Nagydíj

1. Vettel         Red Bull-Renault    
2.  Webber         Red Bull-Renault    
3.  Rosberg        Mercedes            
4.  Grosjean       Lotus-Renault       
5.  Alonso         Ferrari             
6.  Di Resta       Force India-Mercedes
7.  Hamilton       Mercedes            
8.  Massa          Ferrari             
9.  Pérez          McLaren-Mercedes    
10.  Sutil          Force India-Mercedes
11.  Maldonado      Williams-Renault    
12.  Button         McLaren-Mercedes    
13.  Gutierrez      Sauber-Ferrari      
14.  Hülkenberg     Sauber-Ferrari      
15.  Bottas         Williams-Renault    
16.  Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari  
17.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari  
18.  van der Garde  Caterham-Renault    
19.  Pic            Caterham-Renault    
20.  Bianchi        Marussia-Cosworth   
21.  Chilton        Marussia-Cosworth

Kiesett: Räikkönen (Lotus), az 1. körben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik