Forma-1

Alonso szétesett, Vettel a világbajnok

sebastian vettel (sebastian vettel, red bull, forma-1, )
sebastian vettel (sebastian vettel, red bull, forma-1, )

Az Indiai Nagydíjat a címvédő Sebastian Vettel nyerte meg, ezzel begyűjtötte zsinórban negyedik világbajnoki címét.

A ferraris Fernando Alonso csak úgy odázhatta volna el Vettel ünneplését, ha a spanyol az első kettőben végez, ugyanis így a Red Bull versenyzője nem szerzett volna elég előnyt ahhoz, hogy már most négyszeres világbajnok legyen.

A másik oldalról pedig Vettelnek elég lett volna egy ötödik hely is akkor, ha Alonso nyeri a futamot, míg ha a spanyol harmadik, vagy annál rosszabb helyen ért volna célba, akkor a németnek még csak pontot sem kellett volna szereznie a vasárnapi futamon.


Fotó: DPPI

A számolgatás azonban két kör után értelmét vesztette, hiszen a rajtot követően mindketten kijöttek a boxbe kereket cserélni, ám Alonsónak egy ütközés után orrkúpot is cserélni kelllett, ezzel visszacsúszott a mezőny végére, majd féltávnál is csak a 16. helyen autózott.

Eközben az élen Vettel magabiztosan vezetett Webber és Sergio Perez előtt, míg a negyedik helyért komoly csata zajlott Grosjean, Raikkönen és Rosberg között.

Az utolsó kerékcserék után Kimi Raikkönen jött fel a harmadik helyre, mögötte Adrian Sutil autózott, Alonso pedig maradt a 16. helyen.

A 40. körben generétorhiba miatt Webber kiállni kényszerült, így Raikkönen feljött a harmadik helyre, míg Sutil hátracsúszott. A második pozícióban Nico Rosberg haladt, a negyediken Grosjean.

Fotó: DPPI

Az utolsó köröben Raikkönen hat tizedre faragta hátrányát, de a csapattársa azonnal megérkezett rá, előzés közben pedig össze is értek a gumijaik. Raikkönent pedig később Massa is megelőzte, csakúgy, mint Perez és Hamilton, így a finn két kör alatt négy helyet rontott.

Végül Vettel megnyerte a futamot és így zsinórban negyedik világbajnoki címét is. Mögötte Nico Rosberg lett a második, Romain Grosjean a harmadik.

A Red Bull ráadásul a konstruktőri versenyt is megnyerte 2013-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik