Forma-1

Alonso a legeredményesebb

Alonso-Raikkonen(960x640)(1).jpg (kimi raikkonen, fernando alonso, )
Alonso-Raikkonen(960x640)(1).jpg (kimi raikkonen, fernando alonso, )

A Forma-1-es Japán Nagydíjon negyedikként célba ért Fernando Alonso, a Ferrari pilótája lett vasárnap minden idők legeredményesebb versenyzője, legalábbis a megszerzett pontok alapján.

A kétszeres világbajnok spanyol sztár már 1571 megszerzett pontnál jár az F1-ben, az eddigi rekordot a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher tartotta 1566-tal.

“A legtöbb pontot megszerzett pilótának lenni nagyszerű dolog” – kommentálta a csúcsdöntést Fernando Alonso. “Hat év múlva, amikor valaki majd megelőz engem ebben a statisztikai mutatóban, senki sem fog emlékezni arra, hogy korábban más rendszerben lehetett pontokat szerezni a Forma-1-ben. Ünnepelni fognak, ahogyan most én is ünnepelek és kiélvezem ezeket a pillanatokat.”

A Forma-1-ben eleinte nyolc pont járt egy futamgyőzelemért, s csak az első öt helyezett kapott pontokat, majd 1991-től egy verseny megnyerése már 10 pontot ért, 2010 óta pedig 25 pont jár a sikerért, s az első 10 célba érkezőt jutalmazzák.

Schumacher 91 futamot nyert meg pályafutása alatt, amely 1991-től 2012-ig tartott, igaz, a 2007-es, 2008-as, és 2009-es idényt kihagyta a német pilóta. Alonso 2001-ben debütált az F1-ben, azóta 32 GP-n diadalmaskodott.


Alonso szkpetikus a világbajnokságot illetően
Fotó: MTI / EPA

A vasárnapi Japán Nagydíj után Alonso hátránya 90 pontosra nőtt a Szuzukában is győztes, címvédő, és sorozatban negyedik vb-címére hajtó Sebastian Vettellel, a Red Bull német pilótájával szemben. A spanyolnak így már csak matematikai esélye maradt arra, hogy a hátralévő négy futamon utolérje és megelőzze riválisát.

“Ha Sebastian mind a négy versenyen kiesik, akkor is az összes futamot meg kellene nyernem ahhoz, hogy világbajnok legyek” – mondta ezzel kapcsolatban Alonso, aki inkább azt tartja reális célkitűzésnek, hogy a Ferrari a konstruktőrök között megtartsa második helyét.

A világbajnoki sorozat két hét múlva, az Indiai Nagydíjjal folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik