Forma-1

Meddig tart még a Vettel-uralom?

sebastian-vettel(960x640)(1).jpg (sebastian vettel)
sebastian-vettel(960x640)(1).jpg (sebastian vettel)

Miután a Szingapúri Nagydíjon a földbe döngölte a teljes mezőnyt, egyre inkább az foglalkoztatja az F1-es világot, hogy meddig tarthat még a negyedik címe felé tartó Sebastian Vettel dominanciája.

Sebastian Vettel a nyári szünet óta tarol, nyert Belgiumban, Olaszországban, a szingapúri utcai futamon pedig olyan fölénnyel győzött, ami már valósággal sokkolta az F1-es riválisokat. A bajnokság sorsa már egyáltalán nem téma, sokkal inkább az foglalkoztat mindenkit, hogy vajon meddig képes a csúcson maradni a német pilóta és a Red Bull.

“Igen, akár mind a hat maradék futamot megnyerheti, legalábbis az alapján, amit most láttunk” – mondta Mercedes motorsportfőnöke, Toto Wolff Szingapúr után.

“Körönként két másodperccel gyorsabb volt a szükségesnél. Ha nem lesznek kieséseik, akkor simán tarolhatnak idén. De ha valakik, hát ők valóban meg is érdemlik a bajnoki címeket. Ha (Nico Rosberg előzési kísérlete után) másképp alakul az első kanyar, az sem számított volna semmit, mert Sebastian akkor is megvert volna minket. Csakis azt mondhatom, hogy megérdemelten lesz bajnok. A szingapúri teljesítménye abszolút lenyűgöző volt.”

Az eddig még a bajnoki címre hajtó Fernando Alonso is 2014-ről kezdett beszélni múlt vasárnap után, ahol másodikként már 32 másodperces lemaradással intették le:

“Pár futam maradt, a hátrány pedig hétvégéről hétvégére nő, már 60 pont. Ne áltassuk magunkat, világos, hogy mostantól nagy szerencsére lenne szükségünk, nem is csak Koreában, de Japánban, Indiában, Abu-Dzabiban is…

Mindent beleadunk, minden futamra igyekszünk fejleszteni az autót, de világos, hogy ez sem elég az ellenfelekkel összehasonlítva. Jobb munkát végeznek nálunk, minden hétvégén fantasztikusan szerepelnek. Győznek, és megérdemelten győznek. Ilyen a sport, mindig a legjobb nyer, és most nem mi vagyunk a legjobbak, de azért továbbra is hajtunk” – magyarázta a spanyol.

“Jövőre a nulláról indulunk, teljesen a nulláról, ez a legjobb lehetőség a hátrány eltüntetésére. Minden erőnket és reményünket 2014-re fordítjuk.”

A Lotus de facto technikai főnöke, Alan Permane Alonso megjegyzésére reagált kedden, ő nem sok jóval biztat.

“Azért a Caterham vagy a Marussia nem indul ugyanolyan esélyekkel jövőre sem. Nem így lesz azért. Lesz egy kis kiegyenlítődés, de nem nullázódik le minden. Sebastiannak jelenleg körönként két másodperces előnye van, ebből valamennyit továbbvisz a jövő évre is. És valljuk be: a Red Bull jelenleg jobb az autóépítésben bárkinél, miért is ne lennének jobbak jövőre is?” – magyarázta az enstone-i szakember az Autosportnak.

“Gondolom, hogy lesz valami hatása az új motoroknak, de semmi okunk azt feltételezni, hogy a Renault rossz munkát végez majd. Biztosak lehetünk benne, hogy Vettel mögött megfelelő erejű és megfelelően takarékos erőforrás dolgozik majd. Jövőre is a Red Bull és Vettel lesz a favorit.”

Permane nem titkolta, hogy a dominancia jelentős részét konkrétan Vettelnek tulajdonítja, szerinte a német tényleg ennyire, már-már ijesztően jó.

“Körönként 2,5 másodperc, és ez nagyrészt neki köszönhető, hiszen Mark Webber a közelében sem volt ennek a tempónak. És azt gyanítom, hogy az időmérőn kívül még csak nem is nyomja tövig Vettel. Lélekromboló ez mindannyiunk számára. Fernando helyében én nem is beszélnék a bajnoki esélyekről. Elfelejtheti, a közelében sem jár! És a Red Bull mostani előnyét látva jövőre sem fog.”

Bár az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone nagyon kedveli Vettelt, a 2000-es évek eleji Schumacher-uralom újrajátszása azért őt is aggasztja. Az angol kisember is csak reméli, hogy 2014 változást hoz:

“Véget fog érni a dominanciája, talán már 2014-ben. Teljesen új autók, új motorok, új szabályok jönnek. Ez lehetőséget ad majd a Ferrarinak és a Mercedesnek, hogy utolérjék Vettelt. Lehetséges, hogy jövőre nem a legjobb pilóta, hanem a legjobb autó viszi majd a címet” – mondta.

“De most esélyt sem hagy Fernando Alonsónak vagy Lewis Hamiltonnak. Úgy uralja az F1-et, mint korábban bizonyos időszakokban Senna vagy Schumacher.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik