Forma-1

Jöhet Vettel “őszi hadjárata”

forma-1 (forma-1, )
forma-1 (forma-1, )

Hétvégén megkezdődik a Forma-1 "négyfelvonásos" ázsiai túrája, melynek során Sebastian Vettel megszerezheti zsinórban negyedik világbajnoki címét.

Sokak szerint a monzai Olasz Nagydíj után, amikor Sebastian Vettel a Ferrari szurkolói előtt nyerte meg a futamot, már eldőlt az idei világbajnoki cím. Tény, hogy még van hátra hét verseny, de az is, hogy a Red Bull német versenyzője több mint kétfutamnyi, 53 pontos előnnyel vezet a jövőre élversenyző csapattársat kapó ferraris Fernando Alonso előtt, ami ugyan nem ledolgozhatatlan, ám elnézve a két csapat jelenlegi formáját, mindenképp nehéz.

Már csak azért is, mert a soron következő négy ázsiai futamot (Szingapúr, Japán, Korea, India) Vettel tavaly mind megnyerte, és csak ezen a négy futamon épített ki a 39 pontos hátrányából egy 13 pontos előnyt, amivel később világbajnok is lett. Persze ez egyáltalán nem garancia arra, hogy ez idén is így lesz, és hogy Vettel előnye még nagyobbra fog nőni, ám mindenképp szem előtt tartandó.

De mi várható a hétvégi Szingapúri GP-n? A pálya vonalvezetése, előnyei-hátrányai, és jellegzetességei már ismertek. A szingapúri aszfaltcsík 2008 óta szerepel a naptárban, így tehát eddig 5 versenyt bonyolítottak itt le. Ebből kettőt-kettőt a két vb-aspiráns, Vettel (2011; 2012) és Alonso (2008; 2010) nyert meg, de a McLarennek is van itt egy győzelme, még 2009-ből, Lewis Hamilton révén.

Alonso (jobbra) a tavalyi verseny után nyugodtabban locsolhatta az akkori győztes Vettelt (balra), hisz még 29 pontnyi előnye volt
Fotó: AFP

A pálya nehéz, minden egyes milliméterén oda kell figyelni, mert egy rosszul bevett kanyar a futam végét jelentheti. A verseny pedig rettenetesen hosszú: az aktuális győztes eddig egy alkalommal sem futott be 1 óra 56 perc alatti idővel (nyilván ebbe a biztonsági autós szakaszok is beleszámítanak). Csak emlékeztetőül: az előző futamot, Monzát átlagosan 1 óra 14-16 perc alatt teljesítik a versenyzők… Mindennek ellenére a szingapúri futam rendkívül látványos, az Abu-Dhabiban megrendezésre kerülő naplementi versenyt leszámítva nincs esti versenye a Forma 1-nek.

De vajon kik az esélyesek Szingapúrban? Tavaly a McLarennek, a Red Bullnak és a Ferrarinak is jól ment itt, a Lotusnak és a Mercedesnek viszont már kevésbé. Ha folytatódik az idei (és a tavalyi) tendencia, azaz Vettel sokkal előrébb fog indulni, mint Alonso, és a végén előrébb is fejezi be a versenyt, azzal egy újabb szöget ver bele a spanyol 2013-as szezonjába, és tesz meg egy újabb kisebb lépést saját maga negyedik világbajnoki címe felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik