Forma-1

Az elnök szerint Räikkönen verheti Alonsót

Luca-di-Montezemolo (Luca-di-Montezemolo)
Luca-di-Montezemolo (Luca-di-Montezemolo)

A Ferrari elnöke azt mondja, sokkal jobb Kimi Räikkönent kapnak vissza, mint amilyet 2009 végén elküldtek, Montezemolo szerint a finn simán képes lehet megverni Fernando Alonsót is.

Bár a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo és a csapattól 2009-ben elküldött Kimi Räikkönen viszonya köztudottan nem felhőtlen – finn források szerint a pilóta az újraszerződés egyik feltételéül szabta, hogy a vezér bocsánatot kérjen tőle -, a maranellói fejes csak is méltatni tudja a 2014-ben visszatérő bajnokukat.

Montezemolo a Gazzetta dello Sportban megjelent interjújában Niki Laudához hasonlította Räikkönent abban az értelemben, hogy miután az osztrák kétszeres bajnokként 1979-ben kiszállt az F1-ből, 82-es visszatérésekor is versenyképes maradt, sőt 84-ben az akkor már évek óta bajnokesélyes Alain Prostot is legyőzve újra megszerezte a címet.

Az elnök szerint a 2010-11-ben távol lévő Räikkönen csakis javult a kihagyás óta, és benne van a pakliban, hogy legyőzi a Ferrari eddigi üdvöskéjét, Fernando Alonsót.

“Räikkönen esete majdnem teljesen egyezik Laudáéval. Niki egy ponton azt mondta, hogy elég, már nem akarta tovább csinálni. Ma Kimi ikertestvérével beszélek, mert a most szerződtetett pilóta egészen más, mint aki korábban nálunk versenyzett” – utalt vissza saját 2009-es piszkálódására.

“A szünet nagyon jót tett neki, újra nagyszerű formában van, futamokat nyert és nagyon sok versenyen célba ért. Räikkönentől egyenletes teljesítményt, dobogókat, győzelmeket várok el. Ebből Alonso profitál majd a legtöbbet. Visszakanyarodva Laudához: ne feledjük, amikor ő visszatért Prostot is megverte a bajnoki címért!”

Montezemolót a csapatfőnök, Stefano Domenicali helyzetéről is megkérdezték, az újabb, bajnoki címet valószínűleg megint nem hozó év már a sokadik a sorban. Az elnök válaszában megerősítette, amit eddig is sejteni lehetett, azaz hogy Domenicali lobbizta ki Räikkönen visszahozását, így egyelőre ő is marad az élen, hogy végigvigye a projektet, vállalja a felelősséget.

“Nagyon hiányozna! Ő volt a fő tényező Kimi újraszerződtetésében. És nagyszerű munkát végzett a jövőnk tekintetében is. Emellett ne feledjük, hogy az elmúlt három évben csak az utolsó futamon veszítettünk a bajnokságban, ez pedig nem az ő hibája” – érvelt az elnök “megfeledkezve” 2011-ről, amikor Sebastian Vettel már Japánban lezárta a küzdelmet.

Räikkönen csak Vettel-pótló?

Räikkönen leigazolásával kapcsolatban a Red Bulltól év végén távozó Mark Webber is megszólalt, az ausztrál veterán is úgy véli, a finnt Alonso felpörgetése miatt szerződtették, azonban csak ideiglenes megoldásként – Vettel ülését melegíti a 2007-es bajnok.

“A Ferrarinak számos okból újra nyernie kellene már a Forma-1-ben. Előbb-utóbb meg kell történnie, ez (Räikkönen szerződtetése – a szerk.) pedig egy lépés a helyes irányba. A konstruktőri cím megnyerése nagyon fontos a Ferrarinak, és persze emellett az egyéni is. A két dolog össze is függ” – kezdte a fejtegetést a Sky Sportsnak nyilatkozva.

“Alonso és Räikkönen párosítása számos okból kockázatos, de bejöhet a Ferrarinak. Szerintem mindkettejüknek két éve van, aztán utána a Ferrari szépen elcsaklizza Sebet a Red Bulltól, és vele folytatják. Räikkönen szerződése mindenesetre rövid távon mindenképp erőteljes üzenet arról, hogy a Ferrari újra az élre akar kerülni.”

Webber külön kitért arra, hogy a finn pilóta érkezése egy kicsit megpiszkálhatja majd Alonsót az időmérőkön, amely jelenleg nem épp a spanyol erőssége: “Egy kicsit meg kell csipkedni szombat délután, hogy előrébb végezzen. Fernandónak kellene egy kis ösztönzés egy körön, az pedig sokat segít majd szombatonként, hogy Kimi lesz ott mellette” – magyarázta Webber, talán elfeledve, hogy ha máskor nem is, a kvalifikációkon azért még Massa is oda szokott pörkölni Alonsónak, Räikkönen pedig a spanyolhoz hasonlóan jó ideje nem épp időmérős specialista.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik