Forma-1

Egyenlőséget ígérnek Räikkönennek

Stefano Domenicali (Stefano Domenicali)
Stefano Domenicali (Stefano Domenicali)

A Ferrari főnöke, Stefano Domenicali leszögezte, hogy a jövőre összeálló Fernando Alonso - Kimi Räikkönen párosnál nem lesz első számú pilóta. Kiderült viszont, hogy a szintén a csapathoz pályázó Nico Hülkenberget csúnyán ejtették.

Kimi Räikkönen szerződtetésének szerda délutáni bejelentése után este a csapatfőnök Stefano Domenicali a Ferrari hivatalos oldalán bővebben is beszélt az új helyzetről, többek között egyenlőséget ígérve a 2014-es szezonra.

“Semmi sem változik majd a csapat működésében. Amióta világ a világ, a pilótáink mindig is egyenlő feltételekkel kezdték az idényeket. Mindig így volt és mindig is így lesz. Aztán a szezon későbbi szakaszában, ha úgy alakul, hogy az egyikük segíthet a másiknak, akkor logikus és helyes, hogy így is történjen.

Hogy most dream team lesz-e nálunk? Nos, nem vagyok elszállós típus, de azt megkockáztatom, hogy Fernando és Kimi az F1-ben ma elérhető legjobb páros a tehetség, a tapasztalat, a küzdőszellem és az autófejlesztés tekintetében. Ami a két dudás és egy csárda esetét illeti, ha valaki azt hiszi, hogy Kimi igazolása Alonso ellen irányult, akkor megnyugtathatom őket: a Ferrarinál mindenki tisztában van vele, hogy első a csapat és csak utána következik az egyén. Fernando az egyik legfőbb értékünk és még jó ideig az is marad, és úgy gondolom, ő is csak örül, hogy tovább erősödünk, elég intelligens hozzá, hogy tudja, ez csak előnyt jelent.”

Domenicali kitért arra is, hogy egyesek szerint Räikkönen csapatmunkára való hajlandósága, kommunikációja és fejlesztési képességei nem ütik meg az elvárt szintet.

“Néhány közhely kiirthatatlan! 2007 és 2009 között három évet dolgoztunk már Kimivel, és sosem volt vele gond. Nyilván mindenkinek megvan a maga stílusa, egy finntől nem is várhatjuk, hogy bohóckodni kezd és vicceket mesél olaszul. Én úgy gondolom, hogy Fernando erős, szenvedélyes karakterének és Kimi hűvösebb stílusának kombinációja nagyon sokaknak tetszhet, és a partnereink is így gondolják.

Ami a műszaki oldalt illeti, nemcsak, hogy tisztában vagyunk vele, hogy Kimi mennyit segíthet most, amikor radikálisan megváltoznak a technikai keretek, de James Allisontól (a Lotustól átcsábított technikai főnök – a szerk.) azt hallottuk, hogy még fejlődött is ezen a területen az elmúlt két évben.”

Räikkönen leigazolása előtt a sauberes Nico Hülkenberg is versenyben volt Felipe Massa helyéért, mint kiderült, a szerződést is megírták, de végül csúnyán ejtették, árulta el a menedzsere, Werner Heinz.

“Két hónapnyi tárgyalás után legalább egy telefonhívást elvártam volna” – mondta az Auto Motor und Sportnak. “A szerződéstervezetek oda-vissza pattogtak egészen addig, míg végül már csakis (Luca di Monzemolo Ferrari-elnök) aláírása hiányzott. Domenicali aztán kedden éjszaka 22.50-kor küldött egy SMS-t” – mesélte az elutasításról.

“Most, hogy a Ferrari leigazolta Kimit, újra a Lotusszal tárgyalunk” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik