Forma-1

“Räikkönen kibillentené Alonsót az egyensúlyából”

Alonso-Raikkonen (kimi raikkonen, fernando alonso, )
Alonso-Raikkonen (kimi raikkonen, fernando alonso, )

Sir Jackie Stewart szerint, ha a Ferrari leigazolja Kimi Räikkönent, az nem lenne túl jó hatással az elmúlt években a csapatot a hátán vivő Fernando Alonsóra.

Mint ismeretes, Felipe Massa távozásával megüresedett egy hely a Ferrarinál Fernando Alonso mellett. A BBC például biztosra veszi, hogy a helyét Kimi Räikkönen (Lotus) veszi át, akik így a spanyollal a Forma-1 legerősebb párosát alkothatnák. Viszont akadnak olyanok, akik szerint rossz döntés két csúcspilótát egymás mellé ültetni, különösen a Ferrarinál, akik legalább másfél évtizede nem titkoltan a pilótáik fölé- és alárendeltségi viszonyában hisznek. Az első számú versenyző korábban Michael Schumacher volt, ezt a szerepet jelenleg Fernando Alonso tölti be, aki Räikkönen érkeztével egy komoly vetélytársat, hozzá hasonlóan a világbajnoki címre hajtó pilótát kapna maga mellé.

A “ne” véleményt hangoztatók közé tartozik Sir Jackie Stewart is, a Forma 1 háromszoros világbajnoka, aki szerint Räikkönen érkezése rossz hatással lenne a Ferrarira, főleg Alonsóra. “Ha Kimi a Ferrarihoz menne, annak destabilizáló szerepe lenne a Ferrarinál” – nyilatkozta.

Sir Jackie Stewart nem tartja jó ötletnek Alonso és Räikkönen egy csapatban szerepeltetését
Fotó: AFP

Véleménye szerint ez a helyzet hosszú távon egy olyan szituációt teremt, aminek következtében Alonso el is hagyhatja a csapatot. Ugyanakkor azt is hozzátette, ezzel a felállással nagyobb eséllyel harcolhat a Ferrari 2014-ben a konstruktőri világbajnoki címért, mint jelenleg, különösen, hogy a nagy rivális Red Bull Racing is versenyzőt cserélt, ráadásulegy fiatal pilótát igazoltak Sebastian Vettel mellé. Egy ideig pletykaszinten felmerült, hogy esetleg Alonso is mehetne Vettel mellé, Stewart ezzel is példálózott: “Vettel vajon hogy érezte volna magát, ha bejelentik, hogy Alonso lesz a csapattársa?”

Ha valóban Räikkönen érkezik, akkor a Ferrarinak egy új, Alonsónak viszont egy ismerős helyzettel kell szembenéznie. A finn világbajnok ugyanis nem fog asszisztálni (leendő) spanyol társa elsőbbségi helyzetéhez, hanem ugyanúgy a győzelemre hajt. Alonso viszont tudja, milyen az, amikor – elméletileg – ő az első számú pilóta, a csapattárs viszont rendszeresen borsot tör az orra alá. Hiszen emlékezzünk az ominózus 2007-és évre a McLarennél. Akkor friss kétszeres világbajnokként egy újoncot kapott maga mellé, Lewis Hamiltonnal pedig egészen az utolsó futamig harcoltak egymással a vb-címért.


Szép páros lenne
Fotó: AFP

A csapaton belül elfoglalt pozícióból fakadó nézeteltérések pedig annyira eldurvultak, hogy a gyors autó ellenére Alonso egy év után le is lépett a McLarentől. A spanyol jelenleg is hangoztatja, hogy örülne Räikkönennek, és hogy elfogadja a Ferrari döntését, akármi is legyen az, ha a finn tartósan megveri, vélhetően nem fogja sokáig bírni azt a helyzetet.

A 2007-es helyzet megismétlődése már azért is hátrány lehet a Ferrarinak, mert akkor Alonso és Hamilton addig-addig kakaskodott egymással, ameddig egy harmadik pilóta (épp Räikkönen) surranópályán meg is nyerte a világbajnokságot…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik