Forma-1

Monza Alonso utolsó esélyeinek egyike

Fernando Alonso (fernando alonso, )
Fernando Alonso (fernando alonso, )

A Ferrari 46 pontos hátrányban lévő spanyol versenyzőjének mindenképpen Vettel előtt kell végeznie Monzában, ha életben akarja tartani esélyét a világbajnoki címre.

Fernando Alonso (Ferrari) nincs könnyű helyzetben. Nem elég, hogy 2010-ben, és 2012-ben is csak egy hajszállal maradt le a világbajnoki címről Sebastian Vettel (Red Bull) mögött, ebben a szezonban jelenleg elég jelentős a hátránya a német pilótával szemben. A hétvégén azonban a világbajnokság utolsó európai versenye, a monzai Olasz Nagydíj következik. A Ferrari hazai pályáján, több mint százezer pirosba öltözött szurkoló előtt jelezheti, nem kell őket idén még leírni.

Amikor Alonso a szezon ötödik futamát, a Spanyol Nagydíjat megnyerte, sokan azt gondolták, végre elkaphatja a német világbajnokot. Az addigi öt futam többségén jobban ment a Ferrari, és Alonso is jobb formában volt (három futamon Vettel előtt végzett, egy negyediken pedig már az első körben kiesett).

Azóta viszont a Red Bull versenyzője ér el állandóan jobb eredményeket – még ha néhol csak 1-2 hellyel előzi is meg spanyol vetélytársát – folyamatosan nő kettejük között a különbség a ponttáblázaton. Ráadásul a 46 pontos különbség nagyobb is lehetne, hisz emlékezhetünk, hogy Vettel a Brit Nagydíjon az első helyről esett ki. Pedig Alonso egyáltalán nem felejtett el vezetni, egyszerűen az autója nincs olyan jó, mint a Red Bull.

Roppant kellemetlen és frusztráló lehet a spanyol pilóta számára, hogy évek óta nyilvánvalóan gyengébb autóval kell versenyezzen. Kihajtja a lelkét, gyakran jobb teljesítményt is nyújt, mint a világbajnok, futamról futamra rendszeresen a hatodik-nyolcadik pozícióból rajtolva lesz dobogós. Aztán a pódiumon az ellenfele is ott van – csak egy magasabb fokon áll… Mert bár Vettel is a mezőny legjobb pilótái közé tartozik, évek óta veri a csapattársát, és a mezőnyt, mégis kijelenthető; övé a legjobb autó.

Alonso a kilencedik helyről indulva lett második Belgiumban, de Vettel ott is nyert
Fotó: MTI

Alonso abban bízhat, hogy hagyományosan jól megy Monzában, kétszer nyert itt (2007, 2010), egyszer lett második (2005), kétszer pedig harmadik (2011, 2012). Vettel 2009 óta, mióta a Red Bullnál versenyez, csak egyszer, a nagy dominancia évében, 2011-ben tudott Olaszországban győzni, a többi három alkalommal még a dobogóra sem állt fel. Így tehát mindenképpen számolni kell azzal, hogy a kihívó itt jobb eredményt tud elérni. Nyilvánvalóan az lenne a legjobb a számára, ha megnyerné a futamot, a német pedig ismét dobogó nélkül maradna, mert így lenne reális esélye az idei világbajnoki címre.

Alonson kívül Lewis Hamiltonnak vagy Kimi Räikkönennek már kevesebb sansza van megnyerni a vb-címet, így az esetleges Alonso-győzelem mindenképp jót tenne a világbajnokság végső szakaszának, valamint ő és a csapata is magára szedne némi önbizalmat. De ha itt sem megy a Ferrarinak, akkor Alonso kalodából nézheti végig Vettel újbóli világbajnoki címét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik