Forma-1

Ricciardóból sztárt farag a Red Bull

daniel ricciardo (daniel ricciardo, red bull, )
daniel ricciardo (daniel ricciardo, red bull, )

A Red Bull hétfő késő este jelentette be, hogy 2014-re a Toro Rossó-s Daniel Ricciardót léptetik elő a bajnokcspathoz. Az ausztrál ifjoncot nem Vettel másodhegedűsének szerződtetik, sztárt akarnak faragni belőle.

A Red Bull hétfőn késő este váratlanul bejelentette, hogy eldőlt Mark Webber utódlásának kérdése, Sebatian Vettel csapattársa 2014-től a fiókcsapat Toro Rosso ausztrál ifjonca, Daniel Ricciardo lesz.

“Természetesen nagyon-nagyon jó érzés ez. Igazán izgalmas számomra. Ezért dolgoztam eddig, óriási volt megkapni a hírt. Szóval most elérkezett az újabb lépés a karrieremben” – mondta az F1-ben 2011-ben az azóta megszűnt sereghajtónál, a HRT-nél bemutatkozott pilóta.

“Daniel egyértelműen a megfelelő ember a feladatra, kiérdemelte az előléptetést. Tehetséges, elhivatott, nagyszerű a hozzáállása, talán még sosem láttam mosoly nélkül, most pedig biztosan fülig ér a szája. Igen, vannak pilóták, akik már most is sokat elértek, de ha nem adunk lehetőséget egy fiatalnak, akkor hogyan is érhetne el eredményeket?” – magyarázta a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner.

“Minkét pilóta ugyanolyan feltételeket és technikát kap majd. Nyilván lesz majd egy természetese erősorrend, amit az határoz meg, ki lesz előrébb a pályán. Sebastian persze már ma is többszörös világbajnok, Danielnak hatalmas kihívás lesz akár csak töredékét is elérni annak, amit ő elért 26 éves korára. Nehéz lesz az ő csapattársának lenni, de szerintem Daniel meglepi majd az embereket a tempójával. Az első évben csak fejlődést várunk tőle, fiatal még, biztosan fog hibázni is az elején, de közép-hosszú távon számolunk vele, a mai fiatalok közül pedig valóban ő az egyik legígéretesebb tehetség” – tette hozzá.

A főtervező, Adrian Newey kiemelte, hogy a nyári silverstone-i ifjoncteszten Ricciardótól ugyanolyan visszajelzéseket kaptak az autóról, mint a jelenlegi versenyzőiktől, ami biztató, az ausztrál ismeri a mai járgányokat, így a 2014-es nagy átállás sem lesz gond, a termetét illetően pedig kisebb, mint elődje, Mar Webber, így be lehet majd szuszakolni őt a jövő évi autóba.

“Kicsit olyan ez, mint egykor a Williamsnél, amikor Nigel Mansell (1992 végén) bejelentette a visszavonulását, nekünk pedig el kellett dönteni, kit ültessünk Alain Prost mellé. Tartsuk meg Riccardo Patresét vagy válasszunk egy fiatalt, az akkori tesztpilótánkat, Damon Hillt? Úgy gondolom, jó a vérfrissítés, jó, ha lehetőséget adunk a fiataloknak” – idézett fel egy húsz évvel ezelőtti párhuzamot a sztármérnök, hozzátéve, hogy Ricciardo előléptetése a motorsportfőnök Helmut Marko, és a tulajdonos Dietrich Mateschitz szempontjából is kiváló, hiszen ez igazolja a Red Bull utánpótlásnevelés létjogosultságát.

A Red Bull korábban Kimi Räikkönennel és talán Fernando Alonsóval is tárgyalt a 2014-es ülésről, de az elmúlt két-három hétben egyre biztosabbnak látszott, hogy Ricciardo lesz a befutó. A Red Bullnál 2007-től szolgáló, a csapattal eddig 9 futamgyőzelmet szerző Webber 2014-ben a Porsche Le Mans-projektjének versenyzőjeként folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik