Forma-1

A McLaren már dobogókkal is beérné

mclaren (mclaren, jenson button, )
mclaren (mclaren, jenson button, )

A McLaren a gyárban már csak a 2014-es felkészüléssel foglalkozik, de az idei évet sem hagyja veszni, a cél, hogy legalább a dobogóra felérjenek valamikor a maradék nyolc futamon.

A McLaren idén alaposan mellényúlt az autójával, a wokingi csapat versenyképtelenségét jól mutatja, hogy sokáig csak a Force India mögött, a konstruktőri bajnokság 6. helyén álltak. Fordítani csak az elmúlt pár futamon sikerült, mert míg a silverstone-iak csak két pontot gyűjtöttek a Brit Nagydíj óta, a McLarennek 28 jött össze, Spában végre az 5. helyre kapaszkodott az alakulat.

Magasabbra szinte biztosan nem jutnak, hiszen a Lotus előnye 122 pont, de ez nem is cél, egyszerűen csak szeretnének legalább a dobogóra feljutni az idény hajrájában, mondja a csapatfőnök, Martin Whitmarsh.

Jenson Button alatt nem teljesít túl jól a McLaren
Fotó: MTI

“A bajnokság állásával igazán nem foglalkozunk, csak szeretnénk eredményeket elérni. Egyszerűen szeretnénk javulni. Spában hoztuk a Mercedesek és az egyik Red Bull tempóját, és gyorsabbak voltunk az egyik Ferrarinál. A cél egyértelműen a dobogó kell, hogy legyen.”

A fejlődés persze nem könnyű, ugyanis a csapat Wokingban már a 2014-es autó fejlesztésére fordítja az erőforrásokat, az idei munkát a pályán kell elvégezni, a versenyhétvégéken tesztelnek mindent a pilóták.

“A versenyzőknek nem könnyű ez, de látható, hogy az aerodinamikai munka nagy részét pénteken és szombaton élesben, a pályán végezzük, ami nyilván nem ideális a versenyre való felkészülés szempontjából. De kénytelenek vagyunk ezt tenni, ugyanis a szélcsatornás, a CFD (számítógépes áramlástani szimuláció – a szerk.) és az aerodinamikai fejlesztési erőforrásainkat már jövőbeli programokra összpontosítjuk.

Azonban mivel, vérbeli versenyzők vagyunk, most is javulni akarunk, és sikerült is fejlődnünk valamennyit ezzel a módszerrel. A fejlesztési erőforrások tekintetében hatékony, de a versenyhétvégéken valóban terhes egy kicsit.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik