Forma-1

Räikkönen részegen kotyogott a szerződésről?

Kimi Raikkönen (kimi räikkonen, )
Kimi Raikkönen (kimi räikkonen, )

Az F1 központi témája pillanatnyilag egyértelműen Kimi Räikkönen jövője, sorjáznak a vadabbnál vadabb spekulációk. A pilóta ma néma marad.

Kimi Räikkönen menedzsere, Steve Robertson Piszkos Fred-üzemmódba kapcsolt, keveri, keveri, mint a kapitány a málnaszőrt. Robertson hétfőn azt állította, hogy a 2007-es bajnok Red Bull-os tárgyalásai megszakadtak, a bajnokcsapathoz biztosan nem megy a kliense.

Úgy tűnt, a biztos anyagi háttér és a Lotustól elcsaklizott technikai főnök, James Allison jelenléte miatt ezután a Ferrari lehet a befutó, de a menedzser szerdán már arról beszélt, hogy Räikkönen leginkább a Lotusnál szeretne maradni, csak bizonyos garanciákat vár az enstone-i alakulattól.

“Räikkönen jövője a Lotus kezében van. Ha a csapat képes megfelelő válaszokat adni neki, azaz olyan autója lesz, amivel a győzelmekért és a címért küzdhet, akkor maradni fog” – állította Robertson az Autosportnak.

A menedzser a részletekbe nem ment bele, de vannak olyan elképzelések, amelyek akár hitelt is adhatnak a kijelentésének – egyesek úgy vélik, hogy a Lotus és a motorszállító Renault szorosabbra fűzheti a kapcsolatot, ugyanis a francia gyártó nem titkoltan elégedetlen a Red Bull nyújtotta megjelenés mértékével. Ha a Renault főszponzorként visszatérne egykori gyári csapatához, az mind pénzügyileg, mind műszakilag szilárdabb hátteret biztosítana, elképzelhető, hogy Räikkönen erre vár.

A Lotus-vonal mellett persze a többi spekuláció sem halt el, szerdán felröppent, hogy Robertson és a Red Bull a hétvégén, Spában még egyszer, utoljára tárgyalóasztalhoz ül, ezért is napolhatták el Daniel Ricciardo előléptetésének bejelentését.

Emellett az interneten egyesek már tényként írtak Räikkönen és a Ferrari 2+1 éves új szerződéséről, amelyet csak bizonyos jogi részletek miatt nem jelentenek még be, de egy közismert Ferrari-közeli blogger is a maranellói vonalat erősítette azzal, hogy a napokban személyesen Stefano Domenicali állította neki, hogy a Ferrarinál új korszak kezdődik a pilótapolitikát illetően.

A ferraris spekulációkat erősíti a német Sport Bild is, tudomásuk szerint nemrég egy helsinki italozás közben Räikkönen azt mondta a barátainak, hogy hamarosan újra vörös overallt visel majd. A német RTL a Ferrari ajánlatát is ismerni véli: szerintük Maranellóban évi 11 millió eurós fizetést, eredményprémiumot és a motokrosszcsapatának támogatását kínálják neki.

Közben Felipe Massáról is érkeznek hírek, az egyelőre megint gyengén muzsikáló brazil szerődése 2013 végén lejár, Räikkönen az ő helyére mehetne, azonban a brit Guardian a fentiekkel ellentétben úgy tudja, a csapat megosztott azt illetően, hogy jó ötlet lenne-e visszahozni Fernando Alonso mellé a 2009 végén elküldött pilótát, ezért a lotusos folytatás is igen esélyes.

Räikkönen mellett akadnak még más nevek is: a Ferrari-nevelésű Jules Bianchi valamint a Sauberrel idén csúnyán melléfogó Nico Hülkenberg – német források úgy tudják, vele már komoly tárgyalásokat is kezdett az olasz alakulat.

A Guardian hozzáteszi azért,, hogy akárki is legyen a fő utódjelölt, mindenképp várnia kell majd, a Ferrari ugyanis legkorábban az Olasz Nagydíj után dönthet, még két-három futamot adnak Massának a bizonyításra.

Annyi biztosnak látszik, hogy a nyári szünetet követő első alkalommal, a Belga Nagydíj nyitányának számító csütörtöki napon semmit nem tud majd meg a nagyközönség a legilletékesebbtől, Räikkönenről, ugyanis nem lesz jelen a spái paddockban. A Lotus közlése szerint a finn “beteg”, ezért nem vesz részt a mai sajtómegjelenéseken, igaz, pénteken már vezetni fog az edzéseken.

Az már mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy valóban betegségről van szó, vagy csak a csapat, esetleg maga Räikkönen akarja így elkerülni a kérdésáradatot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik