Forma-1

A Lotusnak nem kell drága Räikkönen

raikkonen boullier (kimi räikkönen, eric boullier, lotus f1 team, )
raikkonen boullier (kimi räikkönen, eric boullier, lotus f1 team, )

Lotus vagy Ferrari, Ferrari vagy Lotus, ez a nagy kérdés Kimi Räikkönent illetően. Egyelőre mindenki csak találgat, hogy az anyagilag biztos nagycsapatot, vagy az őt újra felfuttató enstone-i gárdát választja a finn.

Bár a menedzserétől mostanra úgy tudni hogy a Red Bullhoz nem megy Kimi Räikkönen, a 2007-es bajnok jövője továbbra is nyitott. A Lotus szerződéshosszabbítást remél, de a Ferrari is csábítgatja egykori versenyzőjét.

“Amíg nem fixálják le a helyeket, nekem kötelességem minden lehetséges csapattal tárgyalni, keresni a lehetőségeket” – mondta Räikkönen menedzsere, Steve Robertson a ferraris találgatásokat illetően.

A szerződtetésekkel, mozgásokkal kapcsolatban általában igen jól értesült egykori csapatfőnök, Eddie Jordan is a ferraris opcióra szavaz: “Räikkönen számára a Red Bull volt a prioritás, de miután a tárgyalások zátonyra futottak, a Ferrari felé fordult.”

Bár bizonyos szempontokból teljesen logikus lenne a 33 éves pilóta visszatérése a Ferrarihoz, sokan úgy vélik, hogy nehezen elképzelhető ez a fordulat. A spanyol AS szerint Kimi és Fernando Alonso párosítása csak bajt hozna a Ferrarira, hasonló helyzet alakulna ki, mint 2007-ben a McLarennél Alonso és Lewis Hamilton versenyeztetésekor.

“Annak a katasztrófának egyetlen pozitívuma volt: a tanulság, hogy mennyire ártalmas lehet az ilyesmi. Szerintem Kimi és Fernando párosítása kész időzített bomba lenne, kiszámíthatatlan következményekkel” – írta a spanyol sportlap szerzője.

A lépést pedig az elnök, Luca di Montezemolo büszkesége sem teszi lehetővé, véli a brazil Globo Esporte: “Az újraszerződtetés annak a beismerése lenne, hogy Kimi 2009 végi elküldése hatalmas hiba volt.”

A Red Bull-lehetőség bezárulása után a veterán brazil szakújságíró, Livio Orricchio is inkább a lotusos maradást valószínűsíti: “A dolgok most már a Lotusnak kedveznek.”

Enstone-ban azért cseppet sem nyugodtak, a továbbra is bizonytalan pénzügyi háttér nem erősíti a tárgyalási pozíciójukat. A csapatfőnök, Eric Boullier nyíltan kimondta, hogy csak megfelelően alacsony fizetés mellett akarják Räikkönent, ha túl sokat kér, inkább nem erőlködnek:

“Még nem végeztünk a Kimi-sztorival, megyünk tovább. Kimi jó a csapat számára, jó pilóta, ezt mindenki tudja. Emellett abban is segít, hogy lássuk, merre kell tartanunk. Szerintem tökéletesen illik a csapatba, a csapat pedig tökéletesen illik hozzá” – fejtegette az Autosportnak.

“Szeretném megtartani, de csak a megfelelő feltételek mellett. Ha pénzügyileg nem fér bele, akkor nem is szeretném, ha maradna, mert úgy csak tehertétel lenne, úgy pedig nehéz építkezni. De ha belefér a keretbe, akkor mindenképp szeretnénk megtartani őt” – tette hozzá.

Érdekesség, hogy bár mostanra tényként kezelhető, hogy Räikkönen nem megy a Red Bullhoz, a bajnokcsapat állítólag inkább Daniel Ricciardót lépteti elő, a bejelentést mégsem akarják megtenni a hétvégén Belgiumban.

A motorsportfőnök, Helmut Marko pár napja még spái bejelentésről beszélt, de mostanra meggondolta magát: “Elmondjuk majd, mit akarunk, de biztosan nem Spában” – idézte az osztrákot a SID hírügynökség.

Ki tudja, lehet, hogy Räikkönenék blöfföltek, és futnak még egy utolsó kört a Red Bull-lal, vagy esetleg azért vár ki a bajnokcsapat, mert egy szenzációs fordulattal mégis Alonsót ültetik majd Vettel mellé? Izgalmas hetek jönnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik