Forma-1

Räikkönen: Hülyének is nézhetnek!

Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )
Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )

Kimi Räikkönen még mindig nem árulja el, hogy a Lotust vagy a Red Bullt választja 2014-re, de akárhogy is döntsön, csak a saját belátására alapoz majd. Egyelőre a Red Bullnál is dilemmában vannak, a nyári szünet után derülhet ki, mi lesz.

Kimi Räikkönen lotusos szerződése az év végén lejár, a 2007-es bajnok kegyeiért pedig mostani csapata mellett a Red Bull is küzd. A finn a Hungaroringen még mindig nem árulta el, melyik irányba hajlik, de leszögezte, hogy csakis a saját megérzéseire hallgat a döntéskor.

“Olyan csomag kell, ami összességében kielégítő számomra. Lehet, hogy egyesek hülyének nézhetnek, amikor döntök – bárhogy is legyen -, de számomra az lesz a helyes. Fogalmam sincs, mi lesz, majd meglátjuk! Arra nincs garancia, hogy hosszú távon is jónak bizonyul a döntés, de nem fogom bánni, akárhogy is legyen.”

Gyakran beszélnek arról – és a Lotusnál építenek is erre -, hogy Räikkönen mennyire nem szereti a PR-munkákat, megjelenéseket, ezért az Enstone-ban élvezett szabadság döntő tényező lehet. A finn azt mondja, nem ezen múlik a dolog.

“Senki nem tudja előre, milyen lesz bármelyik autó és bármelyik csapat. Sokat pletykálnak a PR-napokról, hogy itt, a Lotusnál csak 10 van, más csapatnál meg 100, de voltam már élcsapatoknál, én magam is pontosan tudom, mi a helyzet. Mindenki másképp számolja a napokat, a hétköznapokat és a hétvégéket. Az én tapasztalataim szerint valójában csak pár napnyi különbség van ebben, szóval nem ez lesz a döntő tényező.”

A címvédők nyilván nagyon szeretnék a finn világbajnokot, de azért a saját nevelésű Daniel Ricciardóval is komolyan számolnak. Míg a másik Toro Rossó-s, Jean-Eric Vergne nem esélyes, az ausztrál ifjonc a múlt héten tesztelt is az anyacsapatnál. A Magyar Nagydíj előtt így beszélt a helyzetről a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner:

“Daniel jól mutatkozott be a teszten, össze lehetett mérni Sebastiannal, aki másnap vezetett, és tényleg nem ment rosszul. Kimi képességei önmagukért beszélnek. Ő már bizonyított, nincs kétség felőle. Daniel nyilván még a pályája elején jár, egyértelműen gyors, de a többi csak akkor derül ki, ha élesben kipróbáljuk. De mostanra van elég adatunk a döntéshez. Kimi és Daniel személyében kiváló opcióink vannak.”

A csapatfőnök leszögezte, hogy hiába kellene jelentősen többet fizetni Räikkönennek, a bérezés nem döntő jelentőségű kérdés.

“A pénz nem lényeges elem ebben. Persze a pénzügyek mindig fontosak, de érdemes megnézni, mennyi a különbség a konstruktőri bajnokságban az első és második, vagy a második, harmadik és negyedik hely között. Igen jelentős. Szóval rossz döntés esetén így is, úgy is pénzügyi hátránnyal jár, ha nem jönnek a pontok.”

És hogy mikor derül ki, hogy Räikkönen vagy Ricciardo lesz Vettel csapattársa?

“A nyári szünetet valószínűleg a mérlegeléssel töltjük, és majd utána, Spában vagy Monzában jön a bejelentés – szerintem semmiképp sem később” – mondta Horner.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik