Forma-1

F1: nő tesztelt a Williams autójával

Húsz év után először tesztelt nő egy Forma-1-es autót. Silverstone-ban a Williams istálló és Susie Wolff debütált.

A 30 éves skót versenyzőnő 89 kört tett meg a teszten, és a 16 versenyző közül a 9. legjobb lett az összesítésben.

A leggyorsabb a Red Bullal Sebastian Vettel volt (2.199 másodperccel volt jobb Wolffnál), mögötte Adrian Sutil végzett a Force-Indiával, a harmadik helyre Nicolas Prost futott be a Lotusszal.

Susie Wolff azt mondja, keményen harcolni fog azért, hogy helyet kapjon a Forma-1-ben, de a teljesítményével szeretné ezt elérni, nem akarja kijátszani a “nő vagyok”-kártyát.


Susie Wolff a Williamsben
Fotó: Williams

“Ez egy fantasztikus nap volt. A csapat nagyszerű munkát végzett egész nap, lépésről lépésre vezettek be a részletekbe, mindenben segítettek. Az új gumikat a végefelé kezdtük el használni, amikor már több időt töltöttem a pályán. Fizikailag nem volt könnyű a teszt, de erre is számítottam. Jól felkészítettek, így ezzel nem volt gond. Az egyetlen gond az ülés volt, talán kicsit jobban mozogtam benne a kelleténél. Fantasztikus élmény volt a teszt” – örvendezett jogosan Susie Wolff.

Xevi Pujolar, a Williams vezető mérnöke így nyilatkozott: “Susie nagyszerű munkát végzett. Délelőtt végzetünk néhány aerotsztet, majd elkezdtünk gyakorolni, és formálni őt az autóval. Délután az általános tesztelés mellett a bokszutcában történteket gyakoroltuk, hogy a következő versenyen ez zökkemnőmentesebben menjen.

Susie minden esetben meg tudott állni akkor, amikor kellett. Mindent összevetve, nagyon sikeres tesztelésen vagyunk túl, sok adatot fel tudunk vinni a szárnybeállításokról, és a gumikkal kapcsolatban is okosabbak lettünk Budapest előtt”.

Susie Wolff egyébként a Mercedes igazgatójának, a Williams társtulajdonosának, Toto Wolffnak a felesége.

Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája is értékelte a látottakat: “Nagyon gyors volt. Boldog voltam, amikor megláttam a köridőket, amiket futott. Mindenkinek, a Forma-1-nek is jót tenne, ha a versenyeken is szerepet kapna a későbbiekben”.

Tavaly Maria de Villota személyében volt már női tesztpilótája a Forma-1-nek, de ő az első gyakorlásán súlyos balesetet szenvedett a Marussia volánja mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik