Forma-1

Räikkönen nem kapott fizetést

Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )
Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )

A Lotus csapatfőnöke elismerte, hogy csak késve fizettek idén Kimi Räikkönennek, ezzel együtt továbbra is reméli, hogy jövőre is megtarthatják a Red Bull által csábítgatott finnt. Kezdődnek a tárgyalások.

A nyár végére valószínűleg kiderül, hogy Kimi Räikkönen 2014-ben is a Lotusnál folytatja-e F1-es pályafutását vagy átül Mark Webber helyére a Red Bullba.

A 2007-es bajnok számára egyértelműen ideális a Lotus laza, kötelezettségek nélküli légköre, de az enstone-i gárda inkább csak egy nagyon erős középcsapat, míg a Red Bull három éve uralja az F1-et, és igen valószínű, hogy idén negyedszerre is bajnok lesz.

A Milton Keynes-i nagyobb költségvetés, a stabil és nagyon eredményes műszaki gárda vonzó lehet Räikkönennek, akinek 32 évesen már nincs túl sok éve arra, hogy újabb címet szerezzen, ezért a Red Bull jobb választás lehet, mint a bizonytalan Lotus, amelyet idén elhagyott a műszaki vezetője, James Allison, és amelynek az anyagi háttere is bizonytalanabb.

Tavaly és idén is közel kerültünk a Red Bullhoz. Kimi tudni szeretné, hogy képesek vagyunk-e így folytatni. Áttekintjük a jövő évi műszaki csomagot – mondta a Lotus főnöke, Eric Boullier a BBC-nek, jelezve, hogy most már komolyan elindult a tárgyalás. – Elég érett ahhoz, hogy eldöntse, mi a helyes lépés. Vannak előnyei a Red Bullhoz igazolásnak, de hátrányai is.”

Bár köztudott, hogy nem a pénz motiválja Räikkönent, azért biztosan nem örült neki, hogy az év elejétől hónapokig késett a fizetése. Boullier megerősítette az erről szóló pletykákat, de hozzátette, hogy mostanra rendezték a kérdést: „Igen, tényleg késve fizettünk. De már kifizettük. Ki is kell, ha meg akarjuk tartani őt.”

Ahogy a Lotus-főnök utalt rá, a Red Bullnak hátrányai is lennének Räikkönen számára. A Red Bull sokkal komolyabb PR-munkát követel a pilótáitól, emellett az is kétséges, hogy teljes egyenlőséget élvezhetne náluk.

A Red Bullnak talán nincs is szüksége egy volt világbajnokra, hiszen versenyképes autóval Sebastian Vettel maga is tudja hozni az egyéni címeket, egy megbízható másodhegedűs elég a konstruktőri siker bebiztosításához. Alkalmasabb lehet egy még a karrierje elején álló, jelentős fejlődési potenciállal rendelkező ifjonc, például Daniel Ricciardo, akinek előléptetése a Toro Rosso létjogosultságát is igazolná.

A fentiekkel együtt a volt Toro Rosso-versenyző, a tavaly óta a Red Bull tesztelőjeként és tartalékosaként dolgozó Sebastien Buemi úgy véli, Räikkönen náluk köt ki:

„Szerintem egy világbajnok csapat világbajnok pilótát választ. A helyzet nem tiszta még, de ha egy csapatnak lehetősége van megszerezni Räikkönent, akkor élnie is kell vele. Ő a favorit.”

És mihez kezd a Lotus, ha Räikkönen mégis megy? Nemrég felröppent, hogy érdeklődnek a venezuelai állami olajtársaság, a PDVSA millióival jól kitömött Pastor Maldonado iránt, de talán még jobb választás lehet a mindenki által nagyon tehetségesnek tartott, de az F1-ben eddig csak kallódó Nico Hülkenberg.

A Sauberrel állítólag szerződést bontott német is bejelentkezett a Lotusnál, igaz, az sem lenne meglepő, ha a Ferrarinál kötne ki Felipe Massa helyén. Hülkenberg sosem volt még ilyen jó alkupozícióban.

Boullier úgy véli, a Räikkönen-döntés augusztusra születik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik