Forma-1

Utoléri Vettelt a Barrichello-átok?

Sebastian Vettel (sebastian vettel, )
Sebastian Vettel (sebastian vettel, )

Sebastian Vettel húsz hónapja nem nyert Európában futamot, hazai pályán pedig még soha nem állhatott a dobogó tetejére az F1-ben. Rubens Barrichello rekordját mindenesetre nehéz lesz felülmúlni.

Sebastian Vettel F1-es pályafutása három világbajnoki címe ellenére sem tart kimondottan hosszú ideje, de így is figyelemre méltó, hogy a Német Nagydíjat – helyszíntől függetlenül – még soha nem sikerült megnyernie. Európában egyébként is hosszú ideje, húsz hónapja üldözi a sikertelenség, amíg azonban élen áll a pontversenyben, nem foglalkozik ilyen adatokkal.

“A Nürburgring a hosszabb pályák egyike, elég jól ismerem a Forma-BMW-ből és a Forma-3-ból” – mondta Vettel. “Mindig jókat versenyeztem itt, élvezem a vonalvezetést.

2009-ben állhattam először F1-esként dobogóra, akkor kettős győzelmet arattunk, ami fantasztikus élmény volt a német szurkolóknak köszönhetően. Nem foglalkozom túl sokat a statisztikákkal és adatokkal, néha érdekesek, de a jövő helyett mindig csak azt mutatják, hogy mi történt a múltban.”

Rubens Barrichello otthoni sikertelenségi sorozatát egyébként is nehéz lenne felülmúlni: a brazil 19 alkalommal próbálkozott hiába hazai versenye megnyerésével. Ebből néhányszor elképesztően balszerencsés volt, 1999-ben például a motorja robbant le, amikor az első háromban autózott, két évvel később pedig a rajtrácsra menet mondta be alatta az unalmast a Ferrari. Vissza kellett rohannia a bokszba, hogy átüljön Michael Schumacher tartalékautójába, amellyel nem sokkal később belerohant Ralf Schumacher Williamsébe.

A kaotikus 2003-as versenyen úgy tűnt, összejön Barrichellónak a siker, átvette a vezetést – ám ekkor kifogyott autójából a benzin. A veterán még 2009-ben is a pole-ból indult a Brawnnal, de a versdeny végére a 8. helyre esett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik