Forma-1

Räikkönen kisajátított egy rekordot

Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )
Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )

A Lotus finn versenyzője immáron egyedüliként tartja a leghosszabb pontszerző sorozatot a Forma-1-ben.

Kimi Räikkönen versenye nem éppen úgy végződött, ahogyan azt ő szerette volna. A finn pilóta a második helyen körözgetett a defektek miatt emlékezetes futam hajrájában, amikor a biztonsági autó bejött azt követően, hogy a címvédő Sebastian Vettel leállította a versenygépét a célegyenesben.

A riválisok kapva kaptak az alkalmon és kimentek kerékcserére, a Lotus azonban kockáztatott, ami végül nem jött be. Räikkönen nemhogy a dobogóra nem fért fel, de visszacsúszott egészen az ötödik helyig (Nico Rosberg nyert), így a világbajnoki pontversenyben maradt a harmadik helyen.


Kimi Räikkönen bámulatos sorozatot produkál
Fotó: AFP

Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy ismét pontot szerzett, zsinórban a 25. versenyén. Ilyenre korábban még nem volt példa, a sportág élő legendája, Michael Schumacher volt eddig a rekorder, ő 24 futamból álló sorozatot produkált a 2001-es Magyar Nagydíj és a 2003-as Maláj Nagydíj között.

„Mindent megpróbáltam a futam végén, de mivel én már elhasznált gumikon voltam, esélyem sem volt arra, hogy a riválisaimat magam mögött tartsam. Ez gyalázat azt figyelembe véve, hogy egészen addig jól alakult a verseny. Jó volt a sebességünk, a második helyen voltunk, de a versenyzés már csak ilyen. Ez zsinórban már a harmadik olyan hétvége, amikor nem olyan eredményt érünk el, amit elterveztünk, ugyanakkor, ha kicsit szerencsésebbek leszünk a folytatásban, akkor ismét az első helyekért harcolhatunk” – mondta hivatalos honlapján a Jégember.

Räikkönen egyébként maga a megtestesült kiegyensúlyozottság, mióta visszatért a Forma-1-be. Mint említettük, 25 verseny óta folyamatosan pontot szerzett, de összességében ez volt megszakítás nélkül a 36. nagydíja, amelyen célba ért – ebből 28-szor a Lotusszal.

Legutóbb 2009. július 12-én, a Német Nagydíjon volt kénytelen idő előtt feladni a küzdelmet, akkor még a Ferrari versenyzőjeként állt ki a futam 35. körében, az autó hűtőrendszere adta be a kulcsot.

A Forma-1 nagy pontszerző sorozatai

1. Kimi Räikkönen, 25 verseny (2012 Bahreini Nagydíj – 2013 Brit Nagydíj, még folyamatban)

2. Michael Schumacher, 24 verseny (2001 Magyar Nagydíj – 2003 Maláj Nagydíj)

3. Fernando Alonso, 23 verseny (2011 Európai Nagydíj – 2012 Magyar Nagydíj)

4. Sebastian Vettel, 19 verseny (2010 Brazil Nagydíj – 2011 Indiai Nagydíj)

5. Michael Schumacher, 18 verseny (2003 San Marinói Nagydíj – 2004 Spanyol nagydíj)

és Fernando Alonso, 18 verseny (2005 Török Nagydíj – 2006 Német Nagydíj)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik