Forma-1

Rosberg nyert, Vettel nullázott

Nico Rosberg (nico rosberg, )
Nico Rosberg (nico rosberg, )

A Mercedes német versenyzője nyerte meg a Forma-1 Brit Nagydíját. A kaoitkus futamon Sebastian Vettel az élről volt kénytelen feladni a küzdelmet.


Rosberg nyert a gumikáoszban
Fotó: AFP

Nagy volt az öröm Angliában, ugyanis a szombati időmérőn a hazai közönség előtt versenyző Lewis Hamilton szerezte meg a pole-pozíciót. A brit versenyző el is kapta a rajtot, így megőrizte első helyét, csapattársát, Nico Rosberget azonban beelőzte a címvédő Sebastian Vettel. A kezdés nagy vesztese Mark Webber volt, aki a negyedik helyről csúszott vissza a 14.-re.

Még fel sem ocsúdhattunk az izgalmas rajtból, amikor Hamilton bal hátsó gumija valósággal szétrobbant a nyolcadik körben, így felnin kellett teljesítenie majdnem egy teljes kört, nagyon visszaesett. Nem sokkal később a remekül kezdő Felipe Massa (a 12. helyről az ötödikre jött fel) is defektet kapott, majd jött a 15. kör, amikor Jean-Éric Vergne bal hátsó gumija adta meg magát.

Videó – Hamilton defektje:

Be is jött a biztonsági autó, a csapatok szerelői pedig elkezdték vizsgálni a már lecserélt abroncsokat, hogy vajon mi lehet a probléma. Pár kört a safety car mögött tettek meg a pilóták, majd új verseny kezdődött, ahol már nem csak a riválisokra kellett figyelni, hanem a bal hátsó gumi épségére is.

A folytatásban szép csendben zajlottak az események, látszott, hogy mindenki vigyáz az autóra, csak kisebb csaták voltak a mezőnyben. Sebastian Vettel magabiztosan vezetett, amikor a 41. körben egyszer csak lassulni kezdett a Red Bull, majd a címvédő a célegyenesben félreállt a versenygéppel, az élről kellett kiállnia – ismét bejött a safety car.

A 45. körben ment ki a biztonsági autó, nem sokkal később pedig egy újabb repülő gumidarabot láthattunk, Sergio Perez bal hátsója is defektes lett. A mexikói ki is állt. De nem ez volt a legérdekesebb történés, ugyanis az utolsó forma-1-es szezonját taposó Webber Adrian Sutilt megelőzve feljött a harmadik helyre, közben pedig Fernando Alonso és Hamilton is nagy hajrába kezdett – nagyon jó kis verseny lett a végére a Brit Nagydíj.

Webber megelőzte Kimi Raikkönent is, igaz azt hozzá kell tenni, hogy a Lotusnál elszámolták magukat, az utolsó köröknek mindenki friss abroncsokkal vágott neki, kivéve a finnt. Raikkönen aztán a dobogóról is lecsúszott, mert Alonso is lehagyta. Webber végül nem tudta befogni Nico Rosberget, a Mercedes német versenyzője nyerte meg a Brit Nagydíjat 2013-ban!

Webber lett a második, Alonso a harmadik, Hamilton a negyedik, Raikkönen az ötödik, Massa a hatodik, Adrian Sutil a hetedik, Daniel Ricciardo a nyolcadik, Paul di Resta a kilencedik, Nico Hülkenberg pedig a tízedik. Újabb keserű hétvégén van túl a McLaren, Sergio Perez kiesett, Jenson Button pedig csak a 13. helyen zárt.

Eredmény – Forma-1, Brit Nagydíj

1.  Rosberg        Mercedes                   1h32:59.456 
2. Webber Red Bull-Renault + 0.765
3. Alonso Ferrari + 7.124
4. Raikkonen Lotus-Renault + 7.756
5. Hamilton Mercedes + 11.257
6. Massa Ferrari + 14.573
7. Sutil Force India-Mercedes + 16.335
8. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 16.500
9. Di Resta Force India-Mercedes + 17.993
10. Hulkenberg Sauber-Ferrari + 19.700
11. Maldonado Williams-Renault + 21.100
12. Bottas Williams-Renault + 25.000
13. Button McLaren-Mercedes + 25.900
14. Gutierrez Sauber-Ferrari + 26.200
15. Pic Caterham-Renault + 31.600
16. Bianchi Marussia-Cosworth + 36.000
17. Chilton Marussia-Cosworth + 1:07.600
18. van der Garde Caterham-Renault + 1:07.700
19. Grosjean Lotus-Renault + 1 kör
 
Kiesett: Sergio Perez, Sebastian Vettel, Jean-Éric Vergne

Ajánlott videó

Olvasói sztorik