Forma-1

A Mercedes megérzi a büntetést

Ross Brawn (ross brawn, )
Ross Brawn (ross brawn, )

A Mercedes csapatfőnöke visszautasítja, hogy az ifjoncteszttől való eltiltásuk jelentéktelen büntetés lenne. Ross Brawn szerint sokat veszítenek ezzel.

Bár a riválisok szerint a Mercedes nagyon olcsón megúszta a pirellis titkos tesztet, hiszen a megrovás mellett “csak” a júliusi silverstone-i ifjoncteszt kihagyása a büntetésük, a csapatfőnök, Ross Brawn visszautasítja ezt. Szerinte komoly érvágást jelent a szankció.

“Komolyan el kellett gondolkodnunk, hogy mivel jár az ifjoncteszt kihagyása, ugyanis elég átfogó műszaki programunk volt. Még most is vizsgáljuk, hogyan lehetne valamit visszahozni ebből a veszteségből, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerülni fog. Néhány tervezett dolog egyszerűen nem megvalósítható a versenyhétvégéken, azaz tényleg kézzelfogható veszteséget jelent számunkra, hogy nem vehetünk részt az ifjoncteszten” – nyilatkozta az Autosportnak.

“Szomorú, hogy egyes csapatok úgy akarják beállítani, hogy a büntetésünk egészen jelentéktelen. Pedig a büntetés elég súlyos – segítettünk a Pirellinek egy 1000 km-es tesztben, ami akár két nap is lehetett volna, csak az időjárás miatt húzódott el. 12 garnitúra kísérleti gumit tettünk fel, amelyeket sem idén, sem jövőre nem használunk. Aki látott már gumitesztet, tudja, hogy olyankor nincs is kapacitás másra, az tényleg a gumik teszteléséről szól.”

Brawn kiemelte, hogy ezzel ellentétben az ifjoncteszt viszont komoly fejlesztési munkát takar.

“Az ifjoncteszt egy kicsit hamis elnevezés. Az eredeti szándék valóban a fiatal tehetségek támogatása volt, de valójában nem ez történik. A csapatok 1500 km-nyi rendes tesztet végeznek, új fejlesztésekkel, az összes felszereléssel, adatgyűjtő rendszerekkel.

Másrészt Silverstone előnyt jelent abban a tekintetben, hogy tovább lehet vinni a versenyhétvégén megkezdett munkát, ezért is vártuk. Szóval nagyon is érzékelhető veszteség lesz. Szóval nem helyes elbagatellizálni, hogy nincs is jelentősége, egyesek egyszerűen torzítanak ezzel.”

A csapatfőnök a Ferrari írására is reagált, amelyben a csapat megmondóembere, a Horse Whisperer azzal gúnyolódott, hogy ennyi erővel akár az évzáró vacsoráról eltilthatták volna a Mercedest.

“Szerintem nem tisztességes az ifjonctesztet a csapat év végi bankettjéhez hasonlítani. Ez igenis egy valós büntetés. A bíróság is leszögezte, hogy jóhiszeműen jártunk el, és nem akartunk tisztességtelen előnyhöz jutni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik