Forma-1

Tesztbotrány – mi vár a Mercedesre?

mercedes amg (mercedes, mercedes gp, )
mercedes amg (mercedes, mercedes gp, )

A Mercedesnek csütörtökön kell felelnie a Nemzetközi Automobil Szövetség nemzetközi bírósága előtt a barcelonai titkos tesztje miatt. A testületet 2010-ben alapították, de eddig nem volt F1-es feladata.

Délelőtt 9.30-tól ülésezik a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által életre hívott nemzetközi bíróság, hogy döntsön az esetleges szankciókról a Mercedes és a Pirelli titkos gumitesztje ügyében. Noha a tárgyalás elkezdése már csak órák kérdése, eddig viszonylag kevés szó esett a párizsi nemzetközi bíróságról.

A testületet 2010-ben hívták életre, hogy vitás kérdésekbn eldöntse, történt-e szabálysértés vagy nem. A csütörtöki lesz az első olyan tárgyalás, amikor F1-es ügyben kell dönteni. A bíróság elnöke Edwin Glasgow, egy tapasztalt és dörzsölt brit jogász, aki az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier Legue) és a rögbiligában is dolgozott fegyelmi testületben.

A 12 tagú bíróság teljesen függetlenül működik egyéb FIA-szervektől. Az ítéleteket egy legalább három tagból álló csoport hozza meg, egyikük nemzetisége sem lehet azonos az ügyben érintett felekével.

A meghallgatáson csak a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn vesz részt a németek részéről, főnökei nem kísérik el. A Pirellit Paul Hembery motorsport-igazgató képviseli jogászok társaságában, a Mercedest eredetileg feljelentő Red Bull és Ferrari képviselői szintén jelen lehetnek, ha akarnak. Bármilyen büntetés elképzelhető, súlyos szankció esetén az ügynek komoly következményei lehetnek a Mercedes és a Pirelli részéről egyaránt, még a kiszállás is belefér.

Akármilyen ítélet is születik, mindkét fél fellebbezhet: a következő fórum az FIA Fellebbviteli Bírósága, utána pedig még polgári peres eljárás is következhet. Amennyiben a Mercedes nem kap büntetést, valószínűleg az összes többi csapat igényt tart majd a németekéhez hasonló, 1000 kilométeres, a 2013-as autóval végrehajtott gumitesztre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik