Forma-1

Nincs lejtőn a Lotus

Lotus (lotus, kimi raikkönen, )
Lotus (lotus, kimi raikkönen, )

A korábbi jó eredmények után a Lotus Monacóban és Montrealban is betlizett, mindössze egy-egy 10. és 9. helyezést könyvelhettek el. A csapat vezetői azt állítják, hogy nem trendről van szó.

A korábbi dobogós sorozat után a Lotusnak igen gyengén sikerült a Monacói és a Kanadai Nagydíj is.

Monte-Carlo utcáin még a balszerencse volt a fő ok, hiszen a Sergio Perezzel történt ütközése híján Kimi Räikkönen az 5. lehetett volna, de Kanadában a gyenge időmérős teljesítmény után a futamon is haloványak voltak. Räikkönen többféle hibával küszködött, míg Romain Grosjean nem tudta kihasználni az autó gumikímélő képességét arra, hogy egy kiállással a pontszerző helyekre kapaszkodjon a mezőny végéről.

Az elmúlt két versenyhétvége eredménye egy 10. és egy 9. hely, 3 sovány pontocska – Räikkönen Sebastian Vettel közvetlen üldözőjéből csak külső esélyessé vált (hátránya megtízszereződött: 4-ről 44-re nőtt), és a csapat is a konstruktőri bajnokság 4. helyére csúszott vissza.

A Lotus csapatfőnöke a fentiek ellenére azt mondja, inkább csak alkalmi botlásról van szó, nem kerültek végleg lejtőre.

„A kanadai egy nagyon egyedi pálya, a mi autónk pedig egyszerűen nem tudta felmelegíteni rendesen a gumikat. A hideg és nedves idő sem segített. A tempónk Romain esetében nem volt rossz az edzéseken, de a futamon bizony 1,5 másodperccel lassabbak voltunk a Red Bullnál és a Mercedesnél” – mondta az Autosportnak Eric Boullier.

„Másfél másodpercet nem lehet veszíteni egyik futamról a másikra, egyszerűen csak valami nem működött. De jó fejlesztéseink lesznek Silverstone-re, azokkal újra visszazárkózhatunk az élmezőnybe, és a hagyományosabb pályákon az autóból is ki tudjuk majd hozni a maximumot.

Pozíciókat vesztettünk (a bajnokságokban), szóval keményen kell dolgoznunk, hogy meglegyen a tempó. De azt tudjuk, hogy az autó és a csapat versenyképes, semmi akadálya, hogy újra dobogós helyekért küzdjünk. Nem csak véletlenül volt zsinórban öt dobogós helyünk az idény kezdete óta, tényleg erős a csomagunk. Azonban néhány pályán küszködhetünk, dolgoznunk kell rajta, hogy a gumikímélő helyszíneken is erősebbek legyünk idén, és aztán jövőre is.”

A Lotus F1-tulajdonosa, Gerard Lopez is nyilatkozott a megroggyanásról, elvárja, hogy a Brit Nagydíjon már újra jól szerepeljenek.

„Hát, nem javított a bajnokság állásán. Egyértelműen nem fér bele egy harmadik pocsék hétvége. Monaco az Monaco, és eleve rosszul indult a hétvégénk, de Kanada miatt most tényleg mindkét bajnokságban lépéshátrányba kerültünk. Ez nem elfogadható, Silverstone-tól azt várom, hogy újra olyan erősek legyünk, mint Monaco előtt.”

Bár a visszaesés és a technikai főnök, James Allison távozása időben nagyjából egybeesik, Lopez cáfolta, hogy összefüggés lenne: „A távozása semmilyen befolyást nem gyakorolt ezen a téren. Jó szakember, de azért nem ő az isten.”

A tulajdonos azt is cáfolta, hogy a Red Bullhoz is csalogatott Kimi Räikkönennek kezdene elege lenni a helyzetből. „Minden tökéletesen rendben van Kimivel.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik