Forma-1

Vettel nyert, Räikkönen befogta Schumachert

Sebastian Vettel (sebastian vettel, )
Sebastian Vettel (sebastian vettel, )

A címvédő nyerte a Forma-1 Kanadai Nagydíját - pályafutása során először. Kimi Räikkönen zsinórban 24. futamán szerzett pontot, erre korábban csak Michael Schumacher volt képes.

A szombati időmérőn a címvédő Sebastian Vettel kaparintotta meg az első rajtkockát Montrealban, mögüle pedig Lewis Hamilton indult a második helyről. A kettejük eredményét ugyanakkor elhomályosította az a tény, hogy Valtteri Bottas a harmadik pozícióba hozta be a Williamst.

A finn újonc talán zavarban lehetett a rajtnál, ugyanis Nico Rosberg és Mark Webber is egyből elment mellette, Fernando Alonsót azonban már a futam elején nagy csatára késztette, a spanyol csak sokadik kísérletre tudott előzni. Az élen nem történt változás, Vettel a tőle megszokott magabiztossággal kezdett bele a versenybe.


Vettel nyomát bottal ütötték a többiek
Fotó: MTI/EPA

Szép csendben zajlottak az események, majd a táv feléhez közeledve Rosberg, Webber és Alonso közt alakult ki egy jó kis csata a harmadik helyért. Az ausztrál és a spanyol végül meg tudta előzni a németet, aki a Mercedesszel ki is ment a bokszba a 32. körben.

A 37. körben az ellépő Webberhez hirtelen ismét nagyon közel került Alonso. Mindez azért következhetett be, mert az ausztrált feltartotta a lekörözött van der Garde, de a Red Bull versenyzője az egyik kanyarban nemes egyszerűséggel arrébb tessékelte az újoncot. A holland kapott egy 10 másodperces stop-and-go büntetést figyelmetlensége miatt.

Az 51. körben – igen, ugrottunk egy kissé az időben mivel nem volt valami eseménydús a futam – már ott tartott a verseny, hogy a nyolcadik helyen haladó Adrian Sutilt is lekörözték.

A táv végéhez közeledve végre ismét láthattunk egy kis autóversenyt: Alonso cserkészte be Hamiltont, majd a spanyol egy vakmerő, ám nagyon pontos manőverrel megelőzte korábbi csapattársát. A brit nem hagyta annyiban a dolgot, az előzési zónában próbálta meg visszavenni a második helyet, de Alonso meg tudta őrizni a pozícióját.

Sebastian Vettel végül nem engedett ki a végére, magabiztosan nyerte meg a Kanadai Nagydíjat, ráadásul pályafutása során először. Fernando Alonso lett a második, Lewis Hamilton pedig a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Webber lett a negyedik, Rosberg az ötödik, Jean-Éric Vergne hatodik, Paul di Resta a hetedik, a szombaton az autóját összetörő Felipe Massa a nyolcadik, Kimi Räikkönen a kilencedik, az utolsó pontot érő helyre pedig Adrian Sutil ért oda. Érdekesség, hogy a hatodik helyen végző Vergne is kapott egy kört a végére.

Räikkönen kapcsán mindenképpen meg kell jegyezni, hogy zsinórban 24. futamán szerzett pontot, ezzel pedig beállította Michael Scumacher rekordját.

A következő verseny június 30-án lesz, akkor a Brit Nagydíj következik.

Eredmény – Kanadai Nagydíj

1.  Vettel         Red Bull-Renault           1h32:09.143
 2.  Alonso         Ferrari                    +    14.408
 3.  Hamilton       Mercedes                   +    15.942
 4.  Webber         Red Bull-Renault           +    25.731
 5.  Rosberg        Mercedes                   +  1:09.725
 6.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari         +     1 kör
 7.  Di Resta       Force India-Mercedes       +     1 kör
 8.  Massa          Ferrari                    +     1 kör
 9.  Raikkonen      Lotus-Renault              +     1 kör
10.  Sutil          Force India-Mercedes       +     1 kör
11.  Perez          McLaren-Mercedes           +     1 kör
12.  Button         McLaren-Mercedes           +     1 kör
13.  Grosjean       Lotus-Renault              +     1 kör
14.  Bottas         Williams-Renault           +     1 kör
15.  Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari         +    2 kör
16.  Maldonado      Williams-Renault           +    2 kör
17.  Bianchi        Marussia-Cosworth          +    2 kör
18.  Pic            Caterham-Renault           +    2 kör
19.  Chilton        Marussia-Cosworth          +    3 kör
20.  Gutierrez      Sauber-Ferrari             +    7 kör

Kiesett: Hülkenber, van der Garde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik