Forma-1

Vettelé a pole, Bottasé a hétvége meglepetése

valtteri bottas (valtteri bottas, )
valtteri bottas (valtteri bottas, )

Megjósolhatatlan volt az időmérő előtt, hogy ki rajtolhat majd vasárnap az első rajtkockából a Kanadai Nagydíjon.

Talán a legesélyesebb a pole pozícióra Nico Rosberg volt, hiszen eddig zsinórban háromszor volt a leggyorsabb az adott nagydíj kvalifikációján.

Azonban a Mercedes pilótája egy szabadedzésen sem brillírozott, bár tudjuk, a gyakorlás nem feltétlenül tükrözi az erősorrendet. Az időmérőt egyébként vizes aszfalton kezdték meg a pilóták, de a slick gumik miatt nem tudtak elfogadható tempót menni, így mindenki feltette az intermediate papucsokat.

A Q1-ben Vettel, Hamilton és Rosbeg vívott nagy csatát az első helyért, de mögöttük Webber is villogott, végül a címvédő nyerte meg az első szakaszt. Di Resta, Pic, Grosjean, Bianchi, Chilton, van der Garde a kiesők sorrendje.

A Q2-ben még jobban esett az eső, így többen is kicsúsztak, de Vettelt ez nem zavarta, sőt Webbert sem, hiszen beelőzte csapattársát az etap közepén. Massa Monacóhoz hasonlóan ismét összetörte magát, így piros zászlóval leállították az időmérőt 1:42-vel a vége előtt. Az újraindítás után Hamilton állva hagyta a két Red Bullt, míg Hülkenberg, Perez, Maldonado, Button, Gutierrez és Massa kiesett.

Az utolsó etapban Vettel ment először mért kört, de az 1:25.425-ös idő kicsit sem mondható jónak. Igaz, féltávnál szinte mindenki két másodperces lemaradásban követte a bajnokot, Később csak a csapattársa és a két Mercedes ment be plusz egy másodperc alá. A hajrában Valtteri Bottas meglepetésre a harmadik helyen állt, és maga mögé utasította Rosberget valamint Alonsót is.

Mivel az eső újból eleredt, így már senki sem tudott javítani. A végső sorrend: Vettel, Hamilton, Bottas, Rosberg, Webber, Alonso, Vergne, Sutil, Raikkönen, Ricciardo.

Késő este aztán a versenybíróság megbüntette Kimi Raikkönent és Daniel Riccoardót, mert szabálytalanul hagyták el a bokszutcát. Két rajthellyel hátrébb sorolták őket, így a finn a 11., Ricciardo a 12. helyről rajtol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik