Forma-1

Alonso megnyerte a Spanyol Nagydíjat

fernando alonso (fernando alonso)
fernando alonso (fernando alonso)

A barcelonai F1-es futamon nem volt kérdés, kinek intik le először a kockás zászlót.

A pole pozícióból startoló Nico Rosberg elkapta a rajtot, de még jobban Sebastian Vettel, aki megelőzte Lewis Hamiltont, csakúgy, mint Fernando Alonso.

Massa is jól kezdett. A 8. körben Raikkönen megelőzte Hamiltont a 4. helyen. A 9. pozícióban versenyző Grosjeannak ki kellett állnia a versenyből (eltört a felfüggesztése). Alonso a 10. körben jött ki először kerékcserére, Hamilton is ugyanekkor állt ki. A spanyol a 11. körben bejött Vettel elé a bokszkiállás után.

A 13. körben felrobbant a ring lelátója, mert Rosberget megelőzte Alonso, és Vettel is elment honfitársa mellett. Kiállt aztán Gutierrez is kereket cserélni, addig ő vezette a versenyt, ezután Alonso, miközben Hamilton már csak a 10. helyen haladt. A 20. körben Alonso-Vettel-Massa-Raikkönen-Rosberg volt a sorrend.

Guido van der Garde elvesztette bal első kerekét a 23. körben, veszélyesen pattogott a gumi a pályán, ki is állt a belga.


Fotó: AFP

Kimi Raikkönen maradt kint a legtovább a második kerékcserét illetően, a 25. körben ő vezette a versenyt. Kérdés volt, hogy meg tudja-e az istálló eggyel kevesebb cserével csinálni a futamot. A 4. helyre jött aztán vissza a finn, Alonso-Massa-Vettel mögé, a 27. körben. A 33. körben aztán Kimi Raikkönen megelőzte Sebastian Vettelt.

A 37. körben harmadik alkalommal ment ki Alonso és Massa új gumikért, miközben Vergne nekiment a bokszban Hülkenbergnek, mert őt túl gyorsan engedték szabadjára. Két körrel később aztán Alonso megelőzte a finn éllovas Raikkönent, majd a 66 körös futam 49. körében ment ki utoljára a bokszba, vissza is ment az első helyre.

Meglehetősen sima volt a verseny, legalábbis Alonso meggyőzően haladt az élen. A Ferrarik jól mentek, a Red Bull nem tudott az élmezőnyhöz felzárkózni, és a Mercedes is csalódást keltett azok után, hogy első sorból indulhattak az elején.

A végén Alonso hozta a kötelező köröket, és másodszor nyert futamot a 2013-as szezonban. Kimi Raikkönen lett a 2., Felipe Massa a harmadik. Vettel a negyedik helyen futott be, Webber az 5., a pole-ból induló Rosberg a 6. helyen végzett.

Eredmény – Forma-1, Spanyol Nagydíj:

1. Fernando Alonso – Ferrari
2. Kimi Raikkönen – Lotus
3. Felipe Massa – Ferrari
4. Sebastian Vettel – Red Bull
5. Mark Webber – Red Bull
6. Nico Rosberg – Mercedes
7. Paul di Resta – Force India
8. Jenson Button – McLaren
9. Sergio Perez – McLaren
10. Daniel Ricciardo – Toro Rosso
11. Esteban Gutierrez – Sauber
12. Lewis Hamilton – Mercedes
13. Adrian Sutil – Force India
14. Pastor Maldonado – Williams
15. Nico Hülkenberg – Sauber
16. Waltteri Bottas – Williams
17. Charles Pic – Caterham
18. Jules Bianchi – Marussia
19. Max Chilton – Marussia

A vb élcsoportja:

1. Vettel 89 pont
2. Raikkönen 85 pont
3. Alonso 72 pont

A konstruktőröknél:

1. Red Bull 131 pont
2. Ferrari 117 pont
3. Lotus 111 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik